Начало Новини Актуално Горивата отново поскъпнаха

Горивата отново поскъпнаха

Актуално
Бензиностанция

Шоково поскъпване регистрираха горивата в последните дни, показва проверка на вестник 24 часа. Увеличението е с до 10 ст. на литър, след като Лукойл България вдигна на два пъти цените на едро в края на миналата седмица. Така по големите вериги масовият бензин А-95 се продава за 2,55 - 2,57 лв., което прави увеличение от 8 ст. на литър, съобщава econ.bg.

Дизелът пък е 2,58 - 2,60 лв. и е поскъпнал с 9 - 10 ст. Толкова скъпи горивата не са били от повече от месец, коментира вестникът.

Причината за сегашния скок са котировките на петрола, твърдят от нефтената компания. В началото на миналата седмица те се вдигнаха с близо 10% и са около 100 долара за барел след оптимизма, който за известно време завладя пазарите след срещата на върха в Европейския съюз (ЕС). Преди това цената бе слязла под 90 долара и бе най-ниската за последните 18 месеца.

Цената може да се върне отново на нивата над 110 долара за барел в края на годината, ако има допълнително вливане на ликвидност в САЩ и при запазване на ембаргото на Европейския съюз върху вноса от Иран, смята Хари Чилингирян, ръководител на отдела за стратегии на пазарите на суровини във френската банка БНП Париба.

В края на миналата седмица петролът отново започна да поевтинява, след като САЩ оповестиха разочароващи данни за новосъздадените работни места в страната.

Още новини