Начало Новини Актуално Google: Мобилни устройства ще доминират в интернет през 2014 г.

Google: Мобилни устройства ще доминират в интернет през 2014 г.

Актуално
интернет телефони мобилен

Всеки ден в света се активират около 925 хиляди мобилни устройства, а това значи, че всяка година новозакупените смартфони и таблети са около 320 млн. броя, заяви Гийом Бакувие, директор мобилни продажби и операции на Google за Южна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка по време на технологичния конгрес Webit.

По думите му - цитирани от медийния партньор на форума Investor.bg - много скоро основният достъп до мрежата ще бъде през мобилни устройства. През 2014 г. 50% от трафика в мрежата ще бъде генериран от мобилни устройства. През 2015 г. интернет ще се ползва през 20 млрд. мобилни устройства, докато десктоп машините ще са 16 млрд. броя, цитира Гийом в подкрепа на мнението си анализ на Morgan Stanley Research.

Западните потребители вече са много зависими от достъпа до мрежата. Според изследване на MediaCT от април 2011 г. в замяна на интернет достъп от бирата биха се лишили 43% от американците, 34% биха се отказали от билети за Супербоул, 26% - от обувките си, а 20% - от кабелна телевизия. Анализ на Cisco пък показва, че спрямо 2010 г. мобилният трафик ще се увеличи 26 пъти до 2015 г.

Всичко това показва, че смартфоните и таблетите ще завладеят голяма част от времето на потребителите и маркетинг експертите са тези, които ще трябва да се нагодят към тази тенденция, каза Бакувие. До няколко години 60% от населението на земята ще има смартфони и това масово навлизане представлява голям шанс за маркетинга, твърди експертът.

Компаниите трябва да имат предвид, че потребители, които вече са онлайн, по принцип са изключително атрактивна таргет група, защото данни на анализаторите показват, че те имат значително по-високи доходи, добре образовани са и са изключително активни в търсенето на нови предложения и възможности. Това се чувства и от самия Google, защото приходите от мобилна реклама на компанията в момента са в размер на 2,5 млрд. годишно. Между 5 и 7% от тази сума се пада на Източна Европа, каза Бакувие пред журналисти.

Същевременно все още комуникационните канали не са толкова пренаситени с послания и потребителите са по-податливи към послания, представени в мобилни приложения и сайтове. Таргетирането също може да е много по-точно, отколкото при традиционните канали, ако се добави допълнителна информация, свързана с контекста.

Смартфоните може да ни дават информация за намаления и промоции в магазините, до които се намираме в момента, извличайки данни за локацията ни и за предпочитанията ни, които сме заявили, ползвайки интернет през мобилното устройство, каза Бакувие. Така например 30% от търсенето в мобилното интернет пространство е свързано с локализацията на потребителя.

Но това не е всичко. С помощта на инсталирани в смартфоните приложения устройствата се превръщат в истински помощници при пазаруването. Бакувие даде за пример иновативен подход в Корея, където пътниците в метрото може да сканират със смартфоните си баркодове на продукти, залепени на големи постери в метростанциите, а след това сътрудник на магазина ги чака пред вратата на дома им с вече приготвените покупки. Освен това все повече собственици на смартфони в САЩ сканират баркодовете на стоките, докато пазаруват в магазините, за да сравнят с помощта на приложение цените с тези на съседните търговски обекти. По този начин лесно разбират дали в близост няма по-изгодни предложения.

Държава

Навлизане на смартфоните (%)

Австралия

37

Франция

27

Япония

6

Великобритания

30

САЩ

31

 

Източник: www.ourmobileplanet.com

Не на последно място Бакувие подчерта факта, че смартфоните постепенно се превръщат във виртуални портфейли, побирайки в себе си кредитни и дебитни карти и карти за намаления. Освен това с тяхна помощ може да се свалят директно ваучъри за намаления от сайтовете, които ги предлагат, и по този начин да се показват директно в магазините. Пред Investor.bg Бакувие не пожела да се ангажира със срокове, в които Google ще пусне услугата си за мобилни разплащания Google Wallet в Европа. По думите му тя първо трябва да се наложи в САЩ, а това няма е лесно предвид факта, че повечето картови оператори не посрещат с въодушевление сътрудничеството си с Google.

През вчерашния първи ден от Webit стана ясно, че интернет рекламата у нас може да  достигне 30 млн. евро до края на 2011 г. Докато през 2010 г. приходите от реклама в двете основни направления - дисплей реклама (банери) и search (обяви в търсачки) - са били в размер на 20 млн. евро, до края на тази година очакваме те да достигнат 30 млн. евро, заяви в кулоарите на конгреса Пламен Русев, председател на борда на е-academy, организатор на събитието.

Новата валута в онлайн маркетига е Interaction Rate – импресиите и кликовете по реклами са отживелица и безсмислица, тъй като издателят смята, че кампанията е успешна, ако по-голям хора кликнат върху нея и отидат на сайта на рекламодателя. Това подчерта във вчерашата си презентация Мартин Щурм от австрийската компания Adtech. Ако това се случи и ти изпратиш свой посетител директно при рекламодателя си, губиш своята аудитория. Затова кампаниите тип Devil Project (големи като заемана площ реклами с различни предложения, които потребителят може да разгледа и да се запознае на място, без да напуска конкретния сайт), са толкова успешни, каза още Щурм.

Преди брояха импресии и кликове – сега се търси популяризиране на бранда, обясни и Щефан Нолер от германската медия агенция nugg.ad.

Глобалният лидер не може да е по-локален от една локална компания, обясни Сергей Петренко, главен изпълнителен директор на руската търсачка Yandex за Украйна. Според него локалната компания анализира силните страни на конкурента си, намира слабото място и атакува там, преди големият играч да може да реагира. Това е най-важното, това е елементът на изненадата, който е по-мощен от 1000 танка, взети заедно. Рекламните кампании също трябва да са съобразени с региона, добави Петренко, давайки за пример две кампании с препратки към социализма.

Онлайн видео съдържанието се превръща във все по-разпространено интернет явление, привличащо интереса както на потребителите, така и на рекламодателите. Това пък беше друго мнение на  лектори на конференцията Webit.

 

Още новини