Начало Новини Актуално Голям спа-комплекс се изгражда в село Ягода

Голям спа-комплекс се изгражда в село Ягода

Актуално

село ягода спа минерална вода

Правим перлата на СПА-то в България, казва кметът на курортното селище Ягода край Стара Загора Димитър Димитров, докато показва проект за модерен комплекс, разположен в кабинета му. Инвеститорът е българин, родом от Благоевград. Основният бизнес на Иван Металов е в областта на туризма - има хотели в Банско и по морето.

Идеята на бизнесмена е да направи нещо уникално, твърди кметът на Ягода. Комплексът ще е с голяма леглова база - 400 - 600 легла, включва и къщи, пише вестник Национална бизнес поща.

Архитектурата е раздвижена, напомня птица в полет, стилът ще е барок, а екстрите - последна дума на туризма не само у нас, но и по света. Комплексът ще е суперлукс, но в него ще имат възможност да почиват и да се лекуват и хора от страната и чужбина от средната класа.
Идеята на Металов е след като дойдат и видят колко е хубаво в Ягода, някои от гостите му да пожелаят също да инвестират в китното село. Човекът търси и външни партньори, руски инвеститори. Но не знам дали е стигнал до споразумение, казва Димитър Димитров. Строителството трябвало да стартира още през пролетта, но допълнителни пречки забавили старта на проекта.

Очаква се това да стане през септември. Иван Металов не е от тук и няма нищо общо със селото. Попаднал на с. Ягода след като дълго обикалял. Разказал на кмета, че прочел за плоча, на която пишело, че Бог е благословил това място. Че тук се лекували български воини, ранени в битки с византийците. За седмица те били вдигани на крака и се връщали в строя.

Благоевградчанинът започнал да изкупува земи от частни лица преди три години. Сега са негови не по малко от 20 дка, покрай Тунджа, на север от Ягода, разказва кметът. Комплексът с къщичките по проект ще е от южната част на реката, от северната ще има спортни съоръжения - тенис кортове, голф игрище, външен басейн - закрит, и др., обяснява Димитров. А балнеолечението, което ще се предлага тук, ще е от 5- звезден тип, допълва той.
Желая му успех, защото преди време изтървахме птичето, кацнало на рамото ни. И ягодовският кмет разказва за възможната инвестиция от кмета на Москва Лужков. Сградата на ТВУ в Ягода, заедно с прилежащия 50 дка двор, били пред продажба, но не се получило по вина на българската страна. Руснаците идваха, изследваха водата, всичко харесаха, но проектът се провали, съжалява Димитров.

Но настоящият проект на Иван Металов е на финала. Човекът си има и разрешение за ползване на водата. Очаква се строителството да приключи бързо и до година-две комплексът да приеме първите си гости, надява се кметът.

Водата на Ягода е лековита, доказано е, че повлиява на болести на опорно- двигателния апарат, бъбреците, кожата, половата система. В селото има 4 извора, с добър дебит. Още в началото на миналия век са били добре познати, тук е имало над 30 хотела. Елитът на Стара Загора е пътувал с влак до местната гара, откъдето с файтони са били превозвани до тях.

 

Още новини