Начало Новини Актуално Големите болници в Cтарозагорска област отказаха да подпишат анексите със Здравната каса за делегирани бюджети

Големите болници в Cтарозагорска област отказаха да подпишат анексите със Здравната каса за делегирани бюджети

Актуално

Директорите на 7 болници за активно лечение в областта - МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович", Университетска болница, СНБАЛ "Св.Иван Рилски", МБАЛ "Ниамед", МБАЛ "Хр.Стамболски" - Казанлък, МБАЛ - Раднево, МБАЛ - Чирпан, и МБАЛ - Гълъбово, отказаха да подпишат предложения им от Здравната каса анекс за въвеждане на делегирани бюджети, лимитиращи здравната дейност в лечебните заведения.

Това стана ясно след проведената съвместна среща, която завърши с приемането на декларация, адресирана до всички държавни институции в здравеопазването, в това число до пациентските организации и областния управител, пише вестник Старозагорски новини.
"Ако до сряда - 11.08.2010 г., не получим ясна визия от НЗОК и РЗОК, ние реално ще бъдем принудени да спрем работа и да започнат протестни действия на работещите в здравните заведения", пише в документа, подписан от 7-те директори на най-големите болници за активно лечение в областта.
Според официалната информация на НЗОК, "подписването на предложените анекси в болничната помощ, съдържащи делегираната стойност на бюджетите за август т.г., протича нормално". Болничните шефове, подписали декларацията, пък са категорични, че сумите, определящи се от делегираните бюджети, са под 65% от заработката за месеците през 2010 г. Приспадайки 30% недофинансиране на 215 клинични пътеки, болниците не могат да се издържат с наличните финансови средства. "Новите медицински стандарти изискват определен брой медицински специалисти, обем дейности и обезпеченост с медицинска апаратура, което не може да се осъществи с лимитираните от делегирания бюджет средства. Това обективно налага спиране на дейността на болниците", е записано още в декларацията.
В рамките на два месеца това е втората по рода си среща на директорите на най-големите болнични заведения в Старозагорка област. Първия път беше пак заради предлагани от Здравната каса анекси към сключените договори, с които официално се редуцираха болничните бюджети с 20%, при това със стара дата. Впоследствие от парламентарната трибуна проф. Анна-Мария Борисова (на парламентарно питане на старозагорския депутат д-р Евгений Желев) заяви, че НЗОК не е предлагала такива анекси и че: "единствено в област Стара Загора има възникнало напрежение поради недостатъчно разяснение от РЗОК" (цитатът е дословен).
"Нещата сега са много по-страшни, отколкото бяха предния път", коментира вчера д-р Николай Колев, директор на МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович". "Ако подпиша настоящия анекс, след 2 седмици болницата ще трябва да спре не само планова, но и спешна дейност. Положението ще стане много страшно за пациентите, а те нямат никаква вина в случая. Страшно е и за работещите в лечебните заведения, защото това, което ни предлагат, е под фонд "Работна заплата", допълни д-р Колев.

"Всяко съкращаване на средства от себестойността на една клинична пътека, тоест на лечението на един пациент от дадено заболяване, е много сериозно престъпление спрямо личността и здравето на човека", коментира директорът на Университетска болница д-р Кирил Добрев. Според него готвеното от НЗОК орязване на болничните бюджети с предлаганите анекси на практика ще доведе до фалит и затваряне на болници.
Директорът на МБАЛ "Христо Стамболски" - Казанлък, д-р Кети Маналова изрази мнение, че финансовата спирачка ще доведе не само до фалити, но и до пълна невъзможност на лечебните заведения да покрият новите медицински стандарти, което означава, че те няма да могат да пререгистрират дейността си в последното полугодие на годината.
Здравните директори от област Стара Загора вчера биха камбаната, загрижени за колегите си и за пациентите, тоест за данъкоплатците на РБългария, чието гарантирано от Конституцията право на лечение е под въпрос заради поредния експеримент в родното здравеопазване - този път скрито под пазарните думички "делегирани бюджети". Де факто обаче те не не означават децентрализация, а намаляване разходите на монополиста НЗОК. А този път едва ли министър Борисова ще обяви от трибуната на НС, че синдромът е старозагорски, тъй като и БЛС вече официално е съобщил на своите членове да не подписват предлаганите анекси.
На ход е НЗОК, а срокът - 11 август. След тази дата, ако няма чуваемост, най-вероятно ще започнат повсеместни протести... и то не само в Стара Загора.

Бившият здравен министър д-р Евгений Желев: В резерва на НЗОК има пари

За мен създадената ситуация с прословутия анекс е абсурдна. Не можем да искаме от болниците да работят на 100%, а да получават за труда си 60%. И най-големият абсурд е в това, че пари има и те са в резерва на НЗОК. Нашата група неведнъж е протестирала срещу тези действия на правителството, но без резултат. Да не говорим за факта, че сега няма никакви законови основания за тези му действия.

Още новини