Начало Новини Актуално Годишната издръжка на един затворник в Старозагорския затвор е около 3000 лв.

Годишната издръжка на един затворник в Старозагорския затвор е около 3000 лв.

Актуално

Областният управител Йордан Николов се срещна на 9 февруари в Старозагорския затвор със зам.-министъра на правосъдието Христо Ангелов и гл. директор на Главна дирекция Изпълнение на наказанията Петър Василев. Преди да пристигнат в Стара Загора те направиха визита на затворническото общежитие от закрит тип в с. Черна гора.

След като се запозна с условията на живот и труд в Старозагорския затвор, зам.-министър Христо Ангелов сподели, че това е едно по-добро място, в сравнение с останалите седем, които са посетили по време на обиколката си в страната.
В момента в Старозагорския затвор изтърпяват наказанията си 920 лишени от свобода, като 320 оттях учат в различни образователни степени, а повече от половината работят. Директорът на затвора Иван Карушков съобщи, че тук се развива мебелно производство и обувно производство, като средствата от реализацията на продукцията се внасят във фонд Затворно дело. Оттам идват и парите за финансиране на различни спортни, културни и туристически мероприятия на лишените от свобода. Те посещават представления на драматичния театър, футболни мачове, правят екскурзии в страната.
Окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев, който участва в срещата, отбеляза, че в затвора и затворническите общежития в региона няма допуснати пропуски в работата на администрацията и охраната, пише вестник Национална бизнес поща.
На територията на Старозагорска област не се предвижда изграждането на затвор, съобщи гл. директор Петър Василев. Наложително е построяването на нова сграда за лишените от свобода в София. Годишната издръжка на един затворник коства на държавата около 3000лв., каза още той.
Старозагорският затвор е на трето място по големина след Софийския и Ловешкия и е построен през 1932 г. В него излежават наказанията си осъдени с най-леки до доживотни присъди. В момента лишени от свобода с доживотно наказание в Старозагорския затвор са 13души.

Още новини