Начало Новини Актуално Глобяват с по 1000 лева 13 партии и коалиции за непочистени плакати

Глобяват с по 1000 лева 13 партии и коалиции за непочистени плакати

Актуално

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова разпореди глоби за партии и комитети, непочистили агитационните си материали в срок. Това е първата заповед на новия кмет и е на основание чл.44, ал.1, т.1 и ал.2 от ЗМСМА и чл.298, ал.2 от Изборния кодекс.

Актовете за констатираните нарушения са на базата на направена проверка и връчени покани с писмо от 4 ноември, се казва в прессъобщение от Община Казанлък.

Съгласно Разпоредбите на Изборния кодекс, партиите, коалициите от партии и инициативните комитети в срок от 3 дни след изборния ден трябва да премахнат поставените от тях агитационни материали, а при неизпълнение на задълженията на лицето, представляващо съответната формация, се налага глоба от 1000 до 5000 лв.
Този срок изтече на 2 ноември 2011 г. в 24.00 часа.

Неизрядните партии, коалиции и инициативни комитети, които ще платят по 1000 лв. глоба, са: КП За гражданско управление, ВМРО - Българско национално движение, КП ОДС - Общност на демократичните сили, ИК Нанчо Видев, Коалиция Експерти за Казанлък, ПП Атака, НДСВ, Комунистическа партия, Синята коалиция, Земеделски народен съюз, БСП, Новото време - Защита, ПП ГЕРБ..

Днес се очаква и в Стана Загора да бъдат наложени глоби на партиите, коалициите и инициативните комитети, незачели разпоредбите на Изборния кодекс.
По закон санкционираните могат да обжалват кметските заповеди в съда. На предходните избори някои от общинските лидери на партии в Стара Загора (между които и местният лидер на БСП доц.Биволарски) бяха глобени с по 500 лв., но след обжалване съдът отмени наложените им санкции.

Още новини