Начало Новини Актуално Глобяват Габровница АД за изгаряне на утайки

Глобяват Габровница АД за изгаряне на утайки

Актуално

Глоба, чийто размер ще стане ясен в началото на тази седмица, ще наложи РИОСВ - Стара Загора, на дървопреработващото предприятие "Габровница" АД в с. Горно Сахране. Санкцията е за нерегламентирано горене на утайките след водното пречистване на димните газове от комина на голямата сушилня.

При предишните си проверки държавните еколози не са установили този факт, а той излезе на бял свят след въпрос къде се съхраняват утайките. Оказа се, че те се прехвърлят в съседен басейн, водата се изпарява по естествен път, а изсушената твърда маса се гори за осигуряване на технологична топлинна енергия за пресите. Това, според Петко Тотев - зам.-директор по производствените и техническите въпроси, ставало 4-5 пъти в годината, пише вестник Старозагорски новини.
Освен липса на разрешение за ползването на този отпадък, не е известно и какво точно съдържат утайките? Проблемът не е в наличието на дървесен прах, а във факта, че той се получава при калиброването и шлифоването на талашитените плоскости, за производството на които се ползва лепило, съдържащо формалдехид. Именно този прах е основна част от горивото за голямата и малката сушилня на предприятието.
Формалдехидът, наречен още метанoл, е канцерогенен и токсичен газ с остра миризма и според някои източници, е предпоставка за ракови заболявания. Европейската директива-стандарт Е1 изисква свободният формалдехид с готовата продукция да не надвишава 8 милиграма на 100 грама готова продукция. Петко Тотев е категоричен, че лепилата, които ползват, отговарят на този стандарт и готовата продукция се вмества в изискванията на ЕС. Те били внос от Румъния и Гърция и се заявявали предварително с необходимите за производството параметри. В противен случай, заяви Тотев, щели да губят клиенти и дървесните им плоскости, които в по-голямата си част са за износ, нямало да имат пазар.
Въпреки всичко обаче остава въпросът за съдържанието на формалдехид в утайките и затова от РИОСВ разпоредиха изгарянето им да бъде спряно незабавно. Освен това специалистите предписаха до 20 август акредитирана лаборатория да изследва утайките и резултатите да бъдат представени в екоинспекцията.
Другото предписание е за котела, където се изгарят утайките и други дървесни отпадъци. Димните газове се изхвърлят посредством 60-метров комин, но до този момент не са правени замервания какво се емитира в атмосферата. Според главния еколог на предприятието Жеко Едрев, коминът има прахов филтър, както и определена точка за пробонабиране. От РИОСВ предписаха съставът на димните газове да се установи в рамките на един месец. Освен това в екоинспекцията трябва да бъдат представени и информационните листи от производителите за безопасността на ползваното лепило, в срок от три месеца да се вземат мерки за намаляване на запрашаемостта в района на дробилката, както и да се получи разрешение за съхранението на охлаждащите течности при заточването на режещите инструменти.

Комплексната проверка беше съпроводена и от мобилна екоапаратура, която започна пробонабиране от комините на малката и голямата сушилня. Резултатите от това ще бъдат известни в края на тази седмица, каза директорката на РИОСВ инж. Пенка Начева.
От разговора ни със зам.-директора на "Габровница" АД стана ясно, че при предишните замервания съдържанието на фини прахови частици в димните газове е било около три пъти над допустимото. За това предприятието плаща ежемесечни санкции в размер на 300 лева. При неподходящо атмосферно налягане димът падал ниско и създавал проблеми на живеещите в Горно Сахране (къщите са буквално на метри от завода). В тази връзка Тотев заяви, че в момента събират оферти и предстои ново проектиране за горивните и пречиствателните съоръжения. Имало идея специалисти от "Габровница" да заминат за Швейцария и на място да се запознаят как колегите им решават проблема. Безспорно е, че през последните години турският собственик е направил доста за опазване на околната среда, но Тотев е категоричен, че трябва изцяло да се вместят в изискванията на екологичното законодателство.

Другият въпрос, по който предстояло да се работи, е във връзка с намаляването на праха, получаван при калиброването и шлайфането на готовите плоскости (същият този прах, който се гори в сушилните инсталации). При сегашното положение процесът бил твърде енергоемък, но инвестициите за ново оборудване били сериозни. Тотев подчерта, че се надяват праховите емисии да намалеят и от предстоящото използване на природен газ. Предприятието вече е вързано със системата и в момента се извършват 72-часовите проби.
Комплексната проверка обхвана целия производствен цикъл, който е напълно автоматизиран - от доставките на обла дървесина, дървесни отпадъци и стърготина до отделянето на утайките от скрубера. Според Петко Тотев предприятието изкупува суровина от цялата страна, а тази дървесина не може да се използва за други цели. Той допълни, че дърветата, които ползват, са с диаметър от 8 до 20 см, но на огромните купчини се виждаха и такива с диаметър 30-40 см. На въпроса ни Едрев заяви, че контролът на сечта е в задълженията на горските стопанства.

 

РИОСВ - Стара Загора ще санкционира дървопреработвателното предприятие в село Горно Сахране за нарушение на Закона за управление на отпадъците

Още новини