Начало Новини Актуално Глобяват фирма Смарт кемикълс за горялата сяра в Агробиохим

Глобяват фирма Смарт кемикълс за горялата сяра в Агробиохим

Актуално
Агробиохим

Почти два месеца, след като от РИОСВ изготвиха акта за пожара на безстопанствената сяра на територията на Агробиохим, документът най-после е връчен на адресата Смарт кемикълс ЕАД, информира директорката на старозагорската екоинспекция Пенка Начева.

Това е станало в понеделник, при втория опит актът да бъде връчен на софийския адрес на фирмата. Собственичката на "Смарт Кемикълс" ЕАД Диана Кишкилова пък веднага е изпратила възраженията си. Начева заяви, че след като ги получат, незабавно ще бъде изготвено и наказателното постановление. Тя потвърди, че ще настоява за максималната санкция от 20 000 лева. За разлика от акта, наказателното постановление може да се обжалва в съда. Тоест към днешна дата е неизвестно кога и колко ще бъдат платени за нанесените щети.
Припомняме, че пожарът на сярата на площадката на "Смарт Кемикълс" ЕАД избухна на 16 юли и гасенето му продължи цяла нощ. Тогава горяха 50-60 тона сяра, останала под открито небе и без охрана, след като приватизаторите разрушиха помещението, за да изтъргуват отпадъчното желязо на вторичните суровини. От РИОСВ нееднократно настояваха химичното вещество да бъде прибрано, но от фирмата не предприеха мерки, независимо от по-малкия пожар, гасен преди това. Така се стигна до 16 юли, когато Стара Загора беше спасена от обгазяване със серен диоксид благодарение на вятъра, който духаше в обратна посока, и бързите и компетентни действия от страна на специализираните органи. На жителите на близкото село Калитиново обаче беше препоръчано да си стоят по домовете и да затворят вратите и прозорците на къщите си.
Освен санкцията за безхаберието на "Смарт Кемикълс", в началото на август бяха издадени и две предписания - за изгребването на сярата и съхранението й в подходящи съдове и за химически анализ на изгорялата сяра, с цел екологосъобразното й депониране. По първото предписание срокът е краят на септември и в понеделник експерти от РИОСВ ще проверят дали то е изпълнено. По второто срокът е краят на октомври. Директорът на РИОСВ каза за медията ни, че ако предписанията не бъдат изпълнени, ще последват нови санкции.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини