Начало Новини Актуално Глобите за непочистените плакати - завещание на новата власт

Глобите за непочистените плакати - завещание на новата власт

Актуално

След като Oбщина Стара Загора определи две крайни дати за почистването на предизборните плакати - 2 ноември и 6 ноември, вчера късно следобeд репортерска проверка установи, че шаренията продължава да грози повсеместно областния град - в паркове, автобусни спирки, пилони и билбордове, елтабла, стени на обществени и частни сгради.

Най-много се червенеят плакатите на БСП с кандидата, но има в изобилие и на Нова сила, Синята коалиция, Съюз Стара Загора и др.
Факт за това са снимките ни, направени в централната част, но на нито едно от определените за агитация места не заварихме работна група, ангажирана с почистването, пише вестник Старозагорски новини.
Според Изборния кодекс, партиите, коалициите и инициативните комитети в срок до 3 (три) дни след изборния ден трябва да премахнат поставените от тях агитационни материали. При неизпълнение на това задължение на тези, които представляват съответната партия, коалиция или инициативен комитет, се налагат глоби от 1000 до 5000 лв.
Де юре и де факто, с изключение на ГЕРБ и БСП, изборният ден за всички формации, участвали във вота, приключи на 23 октомври.

За разлика от Софийска община, която започна да налага санкции преди балотажа на 31 октомври, Община Стара Загора явно е предпочела да изчака приключването и на втория тур. Така се стигна до определяне на крайната дата - 2 ноември, а от Общината се заканиха, че на следващия ден - 3 ноември, общинска комисия ще тръгне на проверки и ще глобява наред. Същия ден от Общината ни информираха, че са направили 150 снимки, удостоверяващи, че болшинството от партиите не са спазили Изборния кодекс, а следобед служители на Екоконтрол писали протоколи на 32-мата водачи ни листи, чиито плакати се мъдрят по стените. Дали протоколите не са били получени, или адресатите не са били открити, не е ясно, но за втория определен срок - 6 ноември, ситуацията със шаренията остана същата, а в общественото пространство не е известно някой партиен лидер или водач на листа да е глобен. Така че глобите остават като завещание на новата местна власт, тъй като днес тя официално ще поеме управлението на Община Стара Загора.

Още новини