Начало Новини Актуално Глобите за нарушение на пътя ще прескачат държавните граници

Глобите за нарушение на пътя ще прескачат държавните граници

Актуално

Шофьорите, направили нарушения по пътищата на друга страна от Европейския съюз, вече ще получават фишовете за глоби у дома. Досега нарушенията в чужбина често оставаха безнаказани, но това трябва да се промени с нова директива, която предстои да бъде гласувана от Европейския парламент.

Новите правила се отнасят по-специално за превишената скорост, минаване на червен сигнал на светофара, говорене по мобилен телефон телефон без специално устройство, шофиране в автобусната лента, липса на сложени предпазни колани, а за мотористите - управление без каска. За всички тези нарушения в ЕС санкцията е над 70 евро.
Шофьор, заснет от камера да извършва нарушение в коя да е страна от съюза, ще получава уведомлението за глобата на домашния адрес и на родния си език.

По данни на комисията чуждестранните шофьори често прекрачват закона на пътя, а в повечето случаи остават безнаказани. Докато се обработи информацията от записващите камери, нарушителят вече е напуснал страната, в която е нарушил правилата, и полицията остава с празни ръце, пише investor.bg.
Дори да живее в същата държава, но с чуждестранен регистрационен номер, шофьорът пак става неоткриваем за местната полиция. Според европейското право всеки може да кара с националните си номера до 6 месеца, ако живее в друга страна от ЕС. Пречка бяха и различните видове регистрационни табели, които не можеха да се разчитат от камерите и пътните полицаи, но номерата вече са стандартизирани.

Сега ЕС ще инвестира в разширяването на компютърната система, в която са регистрирани шофьорските книжки, и която се използва за издирване на коли, използвани при извършване на престъпления. След влизането в сила на законодателството, номерата на нарушителите ще се вкарват в обща база и ще се разпределят по национална регистрация. Така например, данните на кола с български номер, минала на червено в Испания, ще бъдат предавани на нашата пътна полиция.

Българската полиция ще идентифицира шофьора и ще изпраща на испанските си колеги неговото име и адрес. Испанската пътна полиция ще му прати писмо, в което ще го информира къде и кога е заловен в грешка, заедно с искането да си плати глобата според испанския закон.

Не е ясно как Мадрид, в случая, ще си прибере парите, ако българският шофьор не я прати доброволно, тъй като българската полиция няма да има правомощия да го накара да се издължи. Във всеки случай Брюксел ще иска отчет от властите на страните членки как са се справили с плащането на глоби от чужбина, което според Европейската комисия ще накара полицаите да бъдат усърдни в събирането им.

Новите разпоредби влизат в сила от юли 2013 г., за което има съгласие на страните членки. Великобритания, Дания и Ирландия засега няма да участват в системата.

Още новини