Начало Новини Актуално Глобиха Пътстрой за непочистени пътища

Глобиха Пътстрой за непочистени пътища

Актуално

Глоба от 3900 лева ще бъде наложена на фирма Пътстрой заради несправяне с почистването на участъците от Републиканската пътна мрежа в района на Братя Даскалови и Чирпан при възникналата на 26 и 27 януари тежка ситуация.

Това стана ясно след свиканото вчера от областния управител Недялко Недялков заседание на Областния съвет по сигурността, Кризисния щаб и кметове на общини, на което бе направен анализ за действията на екипите на Единната спасителна система за преодоляване на кризисните ситуации в област Стара Загора при влошената зимна обстановка на 26 и 27 януари. Според анализа, наетата от Пътстрой фирма подизпълнител не се е справила заради слаба организация и липса на достатъчно снегопочистваща техника, което е довело предпоставки за възникване на критични ситуации по Републиканската третокласна пътна мрежа в община Братя Даскалови. Заради пропуските тя ще бъде под специално наблюдение до края на сезона, уточни директорът на Областното пътно управление Петър Николов.

Бяхме една от малкото области, които се справиха със сериозното предизвикателство, обобщи областният управител Недялко Недялков. От приетия на заседанието анализ става ясно, че екипите на Единната спасителна система са добре тренирани и имат опит за своевременно реагиране при критични ситуации. Пътните патрули от сектор Пътна полиция и група Престъпления по пътищата към ОД на МВР - Стара Загора, са направили всичко възможно за пренасочване на движението в проблемните участъци от пътя по други обходни маршрути. За пример бе посочено насочването на автомобили на паркинга на летището, който е с голям капацитет, вместо да остават встрани от пътя. Отчетено бе, че фирмите за зимно поддържане на Републиканската пътна мрежа - Пи Си Ай и Ес Би Ес, са положили много усилия за почистване на пътищата в тяхната зона за отговорност. Положителна оценка бе дадена и на аварийните екипи на EVN, Мрежов енергиен район и ВиК, които в най-кратък срок са отстранявали повредите.
Областният управител не спести благодарностите си към поделенията на Центъра за спешна медицинска помощ, Втора Тунджанска лекопехотна бригада и редица граждански организации, оказали помощ при овладяването на обстановката, както и към кмета на община Мъглиж Господин Господинов, който с навременните си действия е допринесъл за евакуирането на 27 човека, закъсали в снегонавяванията.

Кметовете на общини реагираха своевременно за овладяване на бедствената ситуация, граждански организации с високопроходима техника оказаха помощ на фирмите за зимно поддържане на общинските пътни мрежи в областта, подчерта Недялко Недялков. В бъдеще трябва да се вземат мерки за още по-добра координация с кметовете на населени места, разположени близо до критични отсечки, с Пътна полиция и група Престъпления по пътищата към ОД на МВР - Стара Загора, и Областно пътно управление, добави той и посочи като пример взаимодействието между органи от местното самоуправление и органите от МВР за определяне на места за спиране на движението и пренасочване към други маршрути в близост до с. Ветрен, до с. Дъбово на път I-6 Мъглиж - Николаево, до с. Подслон на път II-66 Стара Загора - Нова Загора. В такива ситуации е необходимо пътните патрули да се усилят и да са оборудвани с автомобили с повишена проходимост.
Областният управител поиска от ръководството на Областно пътно управление да бъде изготвена карта с най-проблемните участъци от пътната мрежа при усложнена зимна обстановка, за да се вземат мерки срещу снегонавяванията. Ще бъде потърсено и съдействието на Регионалната дирекция по горите, за да бъде залесена подветрената страна на пътя, като по този начин ще се образува предпазен пояс срещу снегонавявания и обледявания.
По данни на Недялко Недялков, вчера около обяд имаше проблеми с почистването на пътната мрежа в община Братя Даскалови, а пътят до хижа Каваклийка е бил затворен. Той призова за по-голяма бдителност и бързи реакции във връзка с очакваните нови застудявания и валежи.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини