Начало Новини Актуално Глобиха изпълнителите на сероочистки на ТЕЦ Марица-изток 2 с 150 хил. лева

Глобиха изпълнителите на сероочистки на ТЕЦ Марица-изток 2 с 150 хил. лева

Актуално
сероочистващи инсталации ТЕЦ Марица изток 2

Глобиха със 150 хил. лева строителя на сероочистките на пети и шести блок в ТЕЦ Марица-изток 2 заради невярна информация, с която е кандидатствал за проекта през 2008 г., съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите по 50 хил. лева са за италианско-китайския консорциум Идреко - Инсигма и отделно за участващите в него Идреко инвест и Джъдзян джъда инсигма груп.

Той е избран за изпълнител с оферта от 84,4 млн. евро.

Глобата е за увреждане интересите на конкурент, пише вестник 24 часа. Производството е образувано по молба на Алстом пауър Италия, която също е кандидатствала за проекта. Той е финансиран от ИСПА и ЕБВР. От компанията алармирали, че в офертата си спечелилият консорциум е предоставил невярна информация за предишни свои проекти, за да създаде впечатление, че отговаря на задължителните изисквания.

В производството си КЗК е използвала и заключения от доклад на ОЛАФ, изготвен през април тази година и предоставен от екоминистерството. Той също доказвал, че консорциумът не изпълнява изискванията.

 

* * *

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи три имуществени санкции по 50 000 лв. на консорциум "Идреко - Инсигма" и включените в него дружества "Джъдзян Джъда Инсигма Груп Ко" ЛТД (Китай) и "Идреко Инвест" АД (Италия), съобщиха от ведомството. Санкцията се налага заради подадена невярна информация, което е в нарушение на Закона за защита на конкуренцията, поясниха от КЗК. Производството е образувано по молба на "Алстом Пауър Италия" ЕАД във връзка с проекта за изграждане на сероочистваща инсталация за 5 и 6 блок на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД (част от Българския енергиен холдинг). Проектът е финансиран от Европейската комисия (чрез програма ИСПА), от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) плюс собствени средства на ТЕЦ-а.

Тръжните предложения за участие в проекта са отворени на 5 юни 2008 г. Допуснати   са трима участника. Консорциумът "Идреко - Инсигма" е предложил базова цена от 84,4 млн. евро, а "Алстом" - 103,9 млн. евро. Предложението на консорциума е обявено за печелившо... Договорът за изгражда1 нето на сероочистващата инсталация е подписан с консорциума през декември 2008 г. Очаква се изграждането й да приключи в края на 2011 г.

Според "Алстом" в тръжното си предложение консорциумът е предоставил невярна информация за предишни свои проекти за изграждането на серопочистващи инсталации, което създава невярното впечатление, че отговаря на задължителните изисквания за опит. КЗК е установила, че италиано-китайският консорциум е представил невярна информация при участието си в процедурата. По този начин е извлякъл нелоялно предимство в класирането. Според комисията при коректно представени оферти дружествата не биха получили възлагането на договора.

Още новини