Начало Новини Актуално Глоби за шофиране с износени гуми и без включени фарове

Глоби за шофиране с износени гуми и без включени фарове

Актуално
фарове гуми глоби светлини

От 1 ноември до 1 март всички автомобили трябва да се движат с включени фарове. Водачите на моторни превозни средства са длъжни да шофират на къси светлини през зимните месеци и в светлата част на деня. До края на ноември в рамките на акция Светлина екипи на Пътна полиция ще следят за спазването на това изискване.

Полицаите заедно с представители на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация ще проверяват за изправност на фаровете и за подготовката на превозни средства за есенно-зимния сезон. Тази година партньори на акцията са и Съюзът на българските автомобилисти, Асоциацията на автомобилните производители и БЧК.
Водачите тази година няма да имат преходен период от една седмица без санкции, в който е шофьорите да направят смяна на фарове и гуми. Подобна практика имаше през миналата година.

Проверките засягат изправността на фаровете и общата готовност на автомобилите за зимния период. Новото през тази година са специални уреди за проверка на изправността на фаровете, които се използват при регистрация, пререгистрация и технически контрол в пунктовете.

Основната цел на въведената мярка е да се намалят предпоставките за транспортни произшествия. Според проучвания броят на пътните инциденти се увеличава с около 40% в есенно-зимния период. След въвеждане на задължителното шофиране с включени светлини е регистрирано значително намаление на катастрофите.

Нарушителите подлежат на парични глоби, отнемат се и контролни точки. Всеки нередовен шофьор, който шофира с нерегулирани фарове и с износени гуми, ще бъде глобяван със сума до 150 лева. Гумите не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, обясниха още от Пътна полиция. Според Закона за движение по пътищата шофирането с износени гуми се наказва с 40 лева глоба и отнемане на 6 точки от контролния талон.

Шофирането с включени светлини и през деня през цялата година е задължително в 14 страни от Европейския съюз. Европейският парламент прие, че всички шофьори на територията на ЕС трябва да карат целогодишно на къси светлини от 7 февруари 2011 г. В България обаче правилото още не е наложено и засега фаровете през деня са задължителни само през зимата. Включването на светлините от април до края на октомври в светлата част на денонощието е само пожелателно.
От КАТ препоръчват на шофьорите да минат автомобилите си на профилактични прегледи преди началото на зимния сезон.

Още новини