Начало Новини Актуално Гладуващият д-р Захари Стойчев от МБАЛ Д-р Христо Стамболски: Не искам в края на трудовия си път да ставам престъпник

Гладуващият д-р Захари Стойчев от МБАЛ Д-р Христо Стамболски: Не искам в края на трудовия си път да ставам престъпник

Актуално

Протестирам срещу разрухата в българското здравеопазване и опита то да бъде ликвидирано, срещу геноцида спрямо българския народ. Нарушават се конституционните права на хората, които не могат да се лекуват, става въпрос за здравноосигурените, а трагедията с неосигурените е друга тема", коментира д-р Захари Стойчев от МБАЛ Д-р Христо Стамболски в Казанлък, който от днес е в 3-дневна гладна стачка.

Д-р Стойчев е на 64 години, акушер-гинеколог и лидер на КНСБ в лечебното заведение, пише вестник Старозагорски новини. Има 37 години трудов стаж, от първия до последния ден - в казанлъшката болница. Изродил е повече от 10 хиляди бебета. Спомня си, че през 1977 година в болницата са се родили 1901 бебета, а миналата година - 814. Независимо от гладната стачка, лекарят продължава да изпълнява задълженията си и вчера е оперирал. След националния протест на КНСБ на 7 октомври в София ще излезе в отпуск и ще се пенсионира. "Не мога в края на трудовия си път да стана престъпник и да ме карат да лекувам не този, който има нужда, а този, който има пари. Това, което се прави, е гавра с хората и с работещите в здравеопазването. Подигравка е Здравната каса да плаща 68 - 70 - 80 на сто от заработеното. Болниците все повече затъват в дългове, не се заплаща трудът на хората. И всичко това засяга народа, всичко е на гърба на хората", коментира той.
Според д-р Стойчев заделянето на 2.5-3 на сто от брутния вътрешен продукт за здравеопазване у нас е подигравка и под всякакъв минимум. Това означава по 200-300 лева на човек годишно. В Австрия през 2006 г. държавата е отделяла по 9.9 на сто от брутния вътрешен продукт, което на човек е 3565 долара годишно, каза той.
Медиците в Казанлък продължават ежедневните си протести. По обяд пред болницата излизат 60-70 души, без това да влияе на грижите за болните.

Още новини