Начало Новини Актуално Гимназия Христо Ботев - Стара Загора - с нулев прием

Гимназия Христо Ботев - Стара Загора - с нулев прием

Актуално

Обявената единствена паралелка по специалността Технологичен профил с английски език не можа да се сформира в старозагорската Гимназия Христо Ботев, съобщи за медията ни Донка Стоянова, старши експерт по организация на средното образование в РИО и председател на Областната комисия по приема в училищата.

Записани са само 9 седмокласници. Въпреки дадения шанс след второто класиране, паралелката не можа да стигне минималния брой от 18 ученици, пише вестник Старозагорски новини.
Вчера лично началникът на Инспектората Татяна Димитрова е разговаряла с родителите на записаните деца с предложение за пренасочването им по следващи желания в други специалности, респективно училища.
"Ситуацията е изключително неприятна и с големи последствия - сподели директорът на гимназията Динко Стоянов. - За съжаление за учебната 2010/2011 г. четири паралелки завършиха 12-и клас, а не приемаме нито една.

Не успяхме и с намерението да открием специализирана математическа паралелка за ученици след завършен четвърти клас. От тук следва, че поне двама учители ще бъдат освободени, а други пет-шест - с намален норматив поради липса на ученици."

След трето класиране и записване на новите гимназисти, още една паралелка не може да се открие. Тя е по атрактивната специалност "Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти" в ПГБХТ "Д. Менделеев" - Стара Загора, за която имаше само 5-има кандидати.
Припомняме, че след първото класиране поради нулев или недостатъчен прием в Стара Загора и Казанлък бяха закрити общо четири паралелки.
29 юли е срокът за попълване на незаетите, така наречени "директорски", места.

Още новини