Начало Новини Актуално Германският бизнес вижда сериозни възможности за трансфер на технологии в България

Германският бизнес вижда сериозни възможности за трансфер на технологии в България

Актуално

Председателят на Българската търговско–промишлена палата Цветан Симеонов взима участие в бизнес делегация, придружаваща министър-председателя на Република България Бойко Борисов по време на официалното му посещение във Федерална Република Германия от 24 до 26 януари 2010 г. Българската бизнес делегация се срещна с представители на германски бизнес институции и водещи германски компании на работна закуска, организирана от Съюза на германските индустриално–търговски камари.

В хода на срещата бяха обсъдени възможностите за развитие на двустранното сътрудничество, като домакините заявиха специален интерес към следните сектори в България: строителство, инфраструктура, производство на машини и инструменти. Заключението от разговорите е, че е налице много сериозна възможност за трансфер на технологии от Германия към България, съобщиха от пресцентъра на БТПП.

Във връзка с развитието на двустранното икономическо партньорство бе обсъдена и необходимостта от полагането на по-нататъшни усилия за подобряване на икономическата среда и инвестиционния климат в България, изхождайки от германския опит.

Представителите на германския бизнес посочиха, че виждат в България сериозни инвестиционни възможности също и в сферите на енергетиката, по-специално енергията от възобновяеми енергийни източници, и в развитието на модерни дейности по опазване на околната среда.

Заместник–председателят на Съюза на германските индустриални и търговски камари д-р Аксел Нитчке дискутира с Цветан Симеонов възможностите за разширяване на сътрудничеството между търговско – промишлените палати на Германия и България. Изказано бе желание за по-широк обхват на съвместната дейност, включително и по линия на проекта за развитие дейността на търговско – промишлените палати на Западните Балкани, а и чрез Германо – българската индустриално – търговска камара в София.

От германска страна в работната закуска, освен ръководители на Съюза на германските индустриално – търговски камари, участие взеха представители на Федералното министерство на икономиката и технологиите, на Ландесбанк Берлин АД, Берлинвасер Холдинг АД, Германския съюз на строителната индустрия, Wintershall, Diehl Defence и др. 
Разговорите с представителите на германския бизнес продължават и през утрешния ден, като г-н Симеонов ще вземе участие в работна среща в Източната комисия на германската икономика. Тази неправителствена организация е най-старата регионална инициатива на германската икономика, която служи като посредник между политика и бизнес в Германия и Източна Европа. В срещата ще участва и българският министър-председател. След приключване на разговорите, официалната делегация ще отпътува за София от летище Тегел в Берлин

Още новини