Начало Новини Актуално Германски инвеститори искат да се върнат в България

Германски инвеститори искат да се върнат в България

Актуално
Стара Загора

Германски предприемачи изразиха желание да си сътрудничат с български компании в енергетиката, предофсетните дейности за отбраната, сигурността и логистиката, в клъстърите, високотехнологичните производства, индустриалните паркове, хранителната индустрия, земеделието, туризма и пр.

Това стана ясно от днешната среща на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с делегацията на Източната комисия на германската икономика, оглавявана от председателя й проф. д-р Клаус Манголд, предаде пресцентърът на икономическото министерство. Част от германските индустриалци подчертаха, че преди години са оттеглили инвестициите си от страната ни, но сега отново проявяват интерес към сътрудничество с българския бизнес - проектно, техническо, технологично и пр.    
По време на разговорите бе подчертано, че въпреки кризата България е с добри макроикономически и данъчни показатели и отдава голямо значение на чуждестранните инвестиции. Между двете страни съществуват традиционно добри търговско-икономически отношения както на федерално ниво, така и на ниво провинции. Според София има неизползван потенциал за разширяване на двустранните делови връзки в трансфера на технологии, в инфраструктурните проекти, енергетиката, туризма, транспорта, телекомуникациите, IT сектора, услугите със средна и висока добавена стойност (наука, образование, информационни технологии) и др.
Германия е важен външнотърговски партньор на България. За 2009 г. двустранният стокообмен е на стойност 3.37 млрд. евро, с отрицателно салдо за нас –731 млн. евро. Берлин е и активен чуждестранен инвеститор в България. През 2009 г. германските инвестиции у нас са били 290 млн. евро, което е сериозен спад спрямо 2008 г., когато са били около 793 млн. евро. Германия заема 3-то място в листата на водещите ни туристически партньори след Румъния и Гърция. През 2009 г. страната ни е посетена от 739 885 германски туристи.
Източната комисия на германската икономика – ИКГИ (Ostausschuß der deutschen Wirtschaft) е създадена през 1952 г. по инициатива на федералния канцлер Конрад Аденауер. Тя е орган на всички големи неправителствени икономически съюзи в Германия. В нея членуват и фирми с интереси в страните от Източна Европа. ИКГИ представлява германските компании в Русия, Беларус, Украйна, Централна Азия, Кавказ и Югоизточна Европа. Организацията подпомага германските компании в търговията, индустрията, инвестициите и услугите на съответните целеви пазари.

Още новини