Начало Новини Актуално Германската компания Профайн Енерджи ГмбХ официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в Северозападна България

Германската компания Профайн Енерджи ГмбХ официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в Северозападна България

Актуално

Германската компания Профайн Енерджи ГмбХ, представители, на която в началото на ноември бяха на посещение в страната ни за проучване на възможностите за стартиране на свой проект у нас, официално потвърди своя интерес за мащабна инвестиция в изграждането на плаващ соларен парк в Северозападна България. Това стана днес по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания ЕАД Венцислав Димитров и собственика на германската компания д-р Петер Мросик.

Подписан е и протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес от страна на частната компания. Документът не поражда каквито и да било задължения за държавата. За компанията обаче е важно да официализира намеренията си по максимално публичен начин като конкретизира потенциалната локация за своята инвестиция - на територията на язовир Огоста.

Към този момент намерението за инвестиция включва цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир Огоста и изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет в рамките на 500 ÷ 1500 mWp, осигурявайки последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и соларната електроцентрала. Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

На база официално заявения интерес се сформира работна група с участието на ангажираните институции, които ще обсъдят проектното намерение както и състоянието на язовира. Първоначалният анализ откроява като възможно решение за реализацията на подобен проект на язовирно съоръжение провеждането на публичен конкурс, в който всички желаещи ще могат да участват и ние не можем да се ангажираме с никакво предимство за която и да е компания, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му ще стартират и срещи с обществеността в региона. Подобен проект не е изграждан в България и ние трябва да запознаем гражданите с всички аспекти по неговата реализация. Със сигурност трябва да гарантираме свободен достъп на хората, както и запазване на зараждащия се туризъм около язовира. Същевременно това е инвестиция в бъдещето, защото говорим за производство на слънчева електроенергия по изцяло екологосъобразен начин, коментира министър Стоянов.

Той подчерта, че към момента всичко е в начална фаза, но с днешното писмено намерение се стартира и процеса по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция.

За инвеститора: През тази година Profine Group и Wirth Group основаха съвместен доставчик на енергийни услуги Profine Energy GmbH, базиран във Waghäusel, Германия. Profine Group, под марките KBE, KÖMMERLING и TROCAL произвеждат PVC профили за прозорци и жилищни врати, ролетни системи и PVC плоскости. Консолидираният оборот на компанията е над 900 милиона евро, а производственият капацитет е приблизително 450 000 тона профили годишно. Отделно Profine Group има над 3000 служители в 29 обекта в 23 държави, чийто общ оборот надхвърля 1 млрд. евро.

 

Още новини