Начало Новини Актуално Германска компания иска да строи завод за автоклиматици в Пловдив

Германска компания иска да строи завод за автоклиматици в Пловдив

Актуално

Германска компания завод автоклиматици Пловдив

През последните години нараства ролята на Германия в българската икономика. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на бизнес форум в Берлин пред представители на близо 70 германски компании. Министър Добрев е на посещение в германската столица в състава на официалната делегация, водена от президента Росен Плевнелиев.

Министърът на икономиката даде пример с последния потенциален инвеститор, с когото се е срещнал – германска компания, която иска да построи завод за автоклиматици в Пловдив.

През последните години се забелязва много активно търсене на възможности за инвестиции в България в производството на автомобилни части, каза Добрев пред участниците във форума. По неговите думи в България съществуват отлични възможности за развитие на този сектор от икономиката – традиции, добре подготвени кадри, конкурентни разходи за производство. Затова компании като Lufthansa Technik и Ixetic вече избраха България за своята дейност. От конкурентните предимства на страната ни се възползваха също Aurubis и SAP, които произвеждат в България продукти с висока добавена стойност. Очакваме инвестиции в реалното производство, подчерта още министърът, информира insmarket.bg.

Той запозна участниците във форума с основните мерки на правителството за привличане на инвеститори. България запази темповете на икономически растеж през последните години, от 2000 г. досега износът се е увеличил четири пъти, каза Добрев. По думите му страната ни е пример за финансова стабилност. Към тази база с промени в Закона за насърчаване на инвестициите ще бъде добавена възможност за преотстъпване на социалните осигуровки за период от три години на инвеститори клас А.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма подготви промени в специализираното законодателство, насочени към възможност за децентрализация на процедурата за сертифициране на проекти, както и за насърчаване на проекти на общинско ниво. С промените ще могат да се сертифицират и проекти в сектора на услугите, където размерът на инвестицията не е голям, но създадената заетост е значима. Сертифицираните по закона проекти могат да разчитат на финансова помощ от държавата за изграждане на инфраструктура и обучение, индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и други, каза министър Добрев.

Германия е водещ външнотърговски партньор на България. Тя заема първо място в експортната листа на нашата страна с износ за 2.412 млрд. евро през 2011 г. , което представлява ръст от 45,4% спрямо 2010 г. Вносът на германски стоки в България през 2011 г. е за 2.564 млрд. евро – ръст от 14,7%. Германия е един от водещите чуждестранни инвеститори в България с вложения в размер на 1,878 млрд. евро в периода 1996 – 2011 г. По данни на Българската агенция за инвестиции 30% от стоте най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие. Германия е водещ туристически партньор на България сред страните от ЕС и е един от най-важните пазари за българския туристически продукт. През 2011 г. тя заема трето място (след Румъния и Гърция) в листата на водещите туристически партньори на нашата страна с посещения на 700 062 германски туристи. За периода януари – април т.г. България е посетена от 39 921 германски туристи, което е ръст от 5,3%.

 

Още новини