Начало Новини Актуално Германия приема българи за работа без посредници

Германия приема българи за работа без посредници

Актуално
строител

Строители и работещи в сферата на туризма ще могат свободно да търсят работа в Германия без посредник. Берлин е дал гаранция, че до края на годината ще отвори пазара си за наши работници в двата сектора. Това съобщи социалният министър Тютю Младенов. Досега българи можеха да заминат, за да работят в Германия само след кандидатстване в бюрата по труда.

Там се обявяваха свободните работни места според шест спогодби между България и Германия, информира вестник Телеграф.
До няколко месеца желаещите ще могат да заминат свободно и на място да си търсят работа, обясниха от Агенцията по заетостта. Става въпрос най-вече за сезонна работа в двата сектора. Няма ограничение за броя на желаещите.
„Идва зима и строежите ще са замразени, но в хотели, ресторанти и други обекти ще могат да кандидатстват,,, допълниха от агенцията.
Мераклиите да си търсят късмета в Германия не са малко. За последните 10 години чрез посредничество на бюрата по труда са заминали около 15 000 българи. Към август тази година там работят около 3000 души само по две от спогодбите. Повечето са строителни работници - 2578. Останалите - близо 200, са лекари, медицински сестри, фелдшери и санитари. Регулярно по спогодбите Германия търси и домашни помощници, както и работници в хотели и ресторанти.
От началото на годината се забелязва засилен интерес на немски фирми към наши работници. Само за 6 месеца те са отправили 185 оферти за сезонна работа при 220 за цялата 2009 година.
Работата в Германия е сигурна. Справките сочат, че има работници, които 5, 6 до 7 поредни години работят при един и същи работодател там.
Освен шанса за работа в чужбина нова програма на социалното министерство ще даде шанс на 15 хил. младежи до 29 г. да трупат опит по специалността си във фирми в България. Новата схема е по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси,,, която започва от 1 октомври.
За целта кандидатите трябва да са безработни, със средно или висше образование и да нямат нито ден стаж по специалността си. Младежите ще могат да изкарат стаж от 6 месеца във фирма, като бъдат обучавани от наставник. Свободните места се обявяват от работодателите, които желаят да се включат в схемата. Те подават заявления в бюрото по труда и обявяват стажантските места, както и назначават наставник. Той може да обучава до 7 стажанти. Няма ограничения колко стажанти може да наеме една фирма. На всеки се плаща по 300 лева на месец, покрити са и осигуровките му, наставникът получава 120 лева.
Циментов завод ще се изгражда в Девня, съобщи Тотю Младенов. Това ще осигури работни места за около 1000 души. Инвестицията е на стойност 500 млн. души и е най-голямата за последните 20 години, каза още министърът. Става въпрос за производство на цимент по сух способ, доста по-икономичен от сегашния начин. Инвеститорите вече са поискали среща с министъра за сътрудничество с бюрата по труда.

Още новини