Начало Новини Актуално Германци влагат 570 млн. евро за фотоволтаичен парк в Карнобат

Германци влагат 570 млн. евро за фотоволтаичен парк в Карнобат

Актуално

Консорциумът между компанията Ънлимитед Енерджи и немския концерн Кюселс да изгради фотоволтаичен парк на територията на община Карнобат, реши на последното си заседание за годината Общинският съвет. Бъдещият парк е с мощност 240 мегавата и ще бъде разположен върху площ от 6488 дка в землищата на селата Сигмен, Глумче и Зимен. С този проект немският концерн Кюселс за първи път стъпва в България.


Предпочетените инвеститори са готови да вложат 570 млн. евро и да стартират строителството през 2010 г. За всеки хектар / 10 дка/ от терените на община Карнобат ще бъдат заплатени 2000 лв. еднократно, а в периода на използване годишно по 3320 лв., съобщи econ.bg.
Членовете от комисията са били впечатлени от прозрачната фирмена история на кандитатите, присъствието на световноизвестни производители на фотоволтаични модули в консорциума, наличието на изградени и функциониращи обекти в портфолиото на инвеститорите, ясни финансови отчети с внушителни параметри, позоваването на извършени одити, безспорни гаранции за стабилност и напълно реалистичната и изпълнима оферта, както и гарантирания годишен доход за общинската хазна в рамките на 2 201 333 лв. годишно през 30 годишния период на концесията.
Консорциумът между Ънлимитед Енерджи и Кюселс е вторият сериозен инвеститор в Карнобат, който беше привлечен през тази година. През есента испанско-гръцки консорциум спечели процедурата за изграждане на ветроенергиен парк, като стойността на проекта според анализатори може да достигне до 150 млн. евро., припомнят от общината.

Още новини