Начало Новини Актуално Германци плащат по 10 евро за килограм череши от градината на Митко Динев

Германци плащат по 10 евро за килограм череши от градината на Митко Динев

Актуално
череши Митко Динев Стара Загора цени

18 италиански сорта череши тази година дават плод в градина край село Ветрен, община Мъглиж. Тировете товарят първокласния сладък плод директно за Германия. Не са за Путин - това е продължение на дяволската клюка, че съм приятел с него, а парите са ми дадени от някой руски олигарх и сега ги връщам под формата на череши, казва Митко Динев, бизнесменът поет с китара и собственик на градината.

Всички череши отиват за Германия, защото само германците могат да плащат такива скъпи плодове. А нашите череши са скъпи, защото в момента са най-добрите в Европа. Ходя и сравнявам, няма като нашите - хем сладки, хем едри, обяснява Динев пред вестник Национална бизнес поща.
С разходите и инвестицията себестойността на килограм череши е 1,5 евро. На западните пазари те се търгуват по 8 - 10 евро за кг. Черешите по 40 ст. в България са от изоставени градини, които мутри обират без да са вложили нещо, коментира Митко Динев. Реколтата т.г. бих определил като трудна, заради времето на цъфтежа - ние имаме хубави дървета с много плод, но и такива, които не са дали, защото ВРЕМЕТО ПО ВРЕМЕ НА ЦЪФТЕЖА БЕ СТУДЕНО. А най-големият проблем е този с пчелите – те са все по-малко, а са необходими за опрашването на черешите. С много усилия т. г. намерих 300 кошера, чак от Хисаря. Проблемът с пчелите е навсякъде по света - те измират от глобализацията.

Засега цената на черешите в Германия е добра за българския производител. ИСТЕРИЯТА СЪС СМЪРТОНОСНАТА БАКТЕРИЯ НЕ МЕ ЗАСЕГНА, но масовият потребител се отказа да яде зеленчуци, виждал съм как с фадроми изхвърлят краставици и домати, споделя бизнесменът. Голяма загуба е за производителите, съчувствам им. В едрия бизнес със зеленчуци и плодове 99% са турци, и то ниско интелигентни, с които трудно се разбирам. Продажбата на селскостопанска продукция е неблагодарна работа, защото те изнудват - ПРЕДЛАГАШ БЪРЗО РАЗВАЛЯЩА СЕ СТОКА, пазарът е пълен и започват да свалят цената, описва ситуацията Митко Динев.
Преди 4 години той засажда първите дръвчета с череши като хоби. Оказва се печеливш бизнес. Тази година от градината се бере плод за втори път. Миналата година към 70 - 80 тона са останали и в България - за туристи по морето край Варна и Бургас. Генералната перспектива за бизнеса с череши на Митко Динев е ДА РАЗШИРИ ГРАДИНАТА С НАСАЖДЕНИЯ ДО 2000 ДКА и то до края на идната 2012 г. Решил съм да стана най-големият производител на череши в Европа, да влезем в големите хранителни вериги и да доставяме директно на тях, казва той.

Италианските сортове край Ветрен дават плод от 24 май до 15 юли. Инвестицията е в размер на милиони левове, собствени средства. Парите не са по програма САПАРД, отказахме, защото ни искаха рушвети. Напишете го, казва Митко Динев.

Още новини