Начало Новини Актуално ГЕРБ ще оцени управлението си в Стара Загора

ГЕРБ ще оцени управлението си в Стара Загора

Актуално

Хората искат повече публичност - слушаме тях, вместо да бързаме с предизборни щабове, казва общинският лидер на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов.

- Г-н Христов, кажете за себе си това, което смятате, че обществото е важно да знае.
- Мисля, че ще бъда много кратък. Аз съм един от обществото, един от хората, които живеят в нашия град от много години, така че болките и притесненията, безпокойствата и желанията им за по-хубав град и по-добър живот тук, не са ми чужди.

- Занимавал ли сте се досега професионално с политика?
- Не, това е ново предизвикателство за мен.

- Бил ли сте редови член на друга политическа сила досега?
- До 1989 г. като офицер знаете, как стояха нещата. Още повече, че служех в секретно поделение. След това също не - съвсем доскоро бях в редовете на Българската армия. ГЕРБ е първата политическа сила, в която членувам  - от зимата на 2009 г. Все още бях симпатизант, не член, когато бях удостоен от ръководството на ГЕРБ да присъствам на една от организираните кръгли маси, обсъждащи политиките на партията в различните сектори. Там срещнах хора, които добре познавам, на които вярвам и които за мен са чисти и уважавани от обществото.

- Вашият избор за общински лидер на ГЕРБ е пред година с два вида тежки избори и ще се яви голямо изпитание за Вас.
- Определено, но аз повече от година работя в структурите на ГЕРБ в непосредствена близост с предишното ръководство, което много ми помогна освен да се запозная с нови хора и да вникна в проблемите - и градски, и партийни. Освен това разчитам на компетентната помощ на хората от ГЕРБ около мен - на общинското и областното ръководство, на депутатите, общинските съветници... На хората, които са доказали, че могат да работят в напрегната обстановка и да печелят избори. Да, съществуват у мен и безпокойство, и определени притеснения, но съм уверен, че никой няма да се отдръпне, че ще получа помощ от хората, които имат опит, знания и желания за работа.

- Готов ли сте за предизвикателствата на една яростна кампания, която е възможно да се случи - както и друг път сме наблюдавали, да излезе извън рамките на коректния политически тон. Знаете, че БСП изгуби Стара Загора само с 490 гласа и опонентите Ви ще сторят всичко възможно да си възвърнат кметския пост.
- Очаквам напрегната кампания, но не бих казал, че борбата ще бъде яростна и "безмилостно жестока". Ще направим всичко възможно кампанията да не излезе от рамките на добрия тон независимо от нашите различия с опонентите ни от другите политически сили. С някои от тях сме много близо като идеи, с други стоим на коренно противоположни позиции. Но всъщност, независимо от нашите противоречия, ние живеем в една община, с едни и същи хора, вървим по същите улици и се срещаме ежедневно - не можем в една кампания да допуснем да излезем извън рамките на добрия тон. Надявам се на цивилизована надпревара. Мисля, че всички ние, лидерите на политическите сили в Стара Загора, ще намерим начин да запазим добрия тон и безукорните взаимоотношения, да дадем възможност на гражданите спокойно и без напрежение да изразят мнението си на изборите.

- Безспорно най-голямата интрига на тях ще се върти около кметския пост. По какъв механизъм ГЕРБ ще излъчи своя претендент за първия човек в общинската администрация?

- Мисля, че е малко рано да разговаряме на тази тема. Тепърва ще се обсъжда механизмът, по който ще бъдат излъчени кандидатите. Мисля, че следващата седмица или в най-скоро време на общо събрание на областните координатори в София ще се обмислят нещата, след което механизмът ще се разясни по общини. Но ние в момента не се занимаваме с кандидатури, с предизборни щабове, с механизми. Нашата цел е да дадем ясна и разбираема оценка на състоянието на града ни, на общината, да видим къде сме допуснали грешки в управлението до този момент и да начертаем една линия, която ще следваме догодина. Там, където можем да коригираме - ще го сторим, където сме вървели правилно - ще продължим, защото не можем да кажем, че дотук управлението е изтъкано само от грешки, напротив. Ние напоследък много често се срещаме с граждани, чуваме различни мнения и много хора изразяват положително отношение към работата на общинската администрация.

- Къде, според Вас, трябва повече да се наблегне в подобрението на работата, в кои сфери?
- Вижте, в тази ситуация, в която се намираме сега, няма сфера, за която да кажем, че нещата стоят перфектно и тук нищо няма да се пипа. Кризата, орязването на бюджета на общината поставиха всички в една много тежка ситуация и институциите работят на границата на възможностите си. Разговаряме с директори на различни учреждения - те разбират това нещо, гражданите също го разбират, че институциите работят в режим на много строги икономии - благодарен съм им за подкрепата. Все още не сме готови с идентификацията на най-наболелите ни въпроси в момента, на които трябва незабавно да се реагира. Но скоро ще бъдем и с общи усилия на членовете и ръководството на ГЕРБ, на общинска администрация и с подкрепата на старозагорци да продължим напред в тежката обстановка.

- Наближава третата годишнина от избора на настоящата общинска администрация. Предстои ли публичен отчет по повода, оценка от страна на политическата сила?
- Както вече казах, ние започнахме поредица от срещи с граждани, с ръководители на фирми, на различни институции. Хората искат малко повече публичност, много малко препоръки имат към усъвършенстване на работата на администрацията. Малко повече публичност няма да ни навреди - както на ръководството на общината, така и на структурите в политическо отношение.

- Може би трябва тази власт да възстанови практиката на предшествениците си Желев и Яблански за по-регулярни срещи с медиите.
- Мисля, че в това отношение ще направим необходимото за подобряване.

- В какви взаимоотношения сте с лидерите на партиите от центъра и дясната част на политическия спектър? Имате ли по-чести срещи?
- Познаваме се, като ценностна система сме много близки, по правило разбиранията ни съвпадат. Имаме и общи цели. В много добри взаимоотношения сме, в бъдеще ще работим заедно и ще вървим по един път.

- Така или иначе ще разчитате на техните гласове при евентуални балотажи на двата вида избори догодина.
- Така е, ще работим заедно с тях за доброто на града ни, ще разчитаме на подкрепата на всички трезвомислещи и милеещи за града ни. Но още е много рано да дискутираме тази тема. Тепърва консултациите предстоят.

Интервю: вестник Новината

Още новини