Начало Новини Актуално ГЕРБ предлага изборен кодекс, червените недоволни

ГЕРБ предлага изборен кодекс, червените недоволни

Актуално

"С предлагания от нас изборен кодекс смятаме да сложим началото на единна изборна рамка, с която всички избирателни закони в бъдеще да се съобразяват", заяви народният представител от ГЕРБ в града на липите и областен лидер на партията Живко Тодоров.

Депутатът каза това във връзка със започващия в сряда на 1 септември нов политически сезон, началото на който ще се даде с обсъждане в парламентарна зала на подготвения от работна група изборен кодекс, уточнява вестник Старозагорски новини. Според Тодоров за изработката, обсъждането и приемането на този кодекс е наложителна една година преди местните и президентските избори, за да могат всички политически партии и всички български граждани да се запознаят с него.
"Партиите ще имат време да разработят изборната си стратегия, а гражданите - да се ориентират в своите права и задължения", бе категоричен старозагорският депутат.
Той уточни, че ГЕРБ няма да отстъпи от тезата "избори 2 в 1" и че това ще бъде в основата на изборния кодекс. Живко Тодоров изказа и мнение, че той трябва да бъде приет с консенсусно решение от всички парламентарно представени политически сили, въпреки че мнозинството на ГЕРБ е достатъчно за едноличното му приемане. Това според народния представител е нужно, за да се получи одобрението на европейските институции.
"След гласуването на изборния кодекс той ще бъде разгледан от т. нар. "Венецианска комисия" към Съвета на Европа, която се занимава с конституционните въпроси на страните-членки на ЕС", обясни Живко Тодоров.
Той уточни, че на миналите парламентарни избори тази комисия е имала съществени възражения срещу тогава гласувания от мнозинството на тройната коалиция избирателен закон и допълни, че това не бива да се повтаря.
"Имаме съществени възражения срещу проекта за изборен кодекс, особено в частта му, която е предложена от ГЕРБ", сподели вчера пред наш репортер народният представител от "Коалиция за България" Спас Панчев.
Депутатът, който също е избран с гласовете на 27-и Старозагорски избирателен район, уточни, че голяма част от членовете на новия избирателен кодекс според него са в разрез с Конституцията на Република България.
"В проекта, който ни беше раздаден, е записано изискването към кандидатите за кметове на населени места да имат висше образование. С този акт пред тях се слага възпиращата бариера на образователен ценз, тоест гражданите на страната ни не са равнопоставени", обясни Спас Панчев. Той допълни още, че другата идея на управляващата партия - да има мандатност на кметовете, също е противоконституционна. Според него в проекта все още не е изчистен и въпросът за кметовете на малките населени места, главно села.
"Слагат се ограничения по брой жители и когато те са под определена граница, кметовете се превръщат в кметски наместници, назначавани от кмета на общината", каза Панчев и сподели още, че тепърва тази граница трябва да бъде уточнена. Народният представител смята още, че страната ни не е узряла за предлаганото в проекта електронно гласуване и че това ще създаде възможност за купуване на гласове. Според него не е застъпен достатъчно и мажоритарният елемент в бъдещите избори, а въпросът за заместващото го преференциално гласуване не е достатъчно изчистен.
"Ако в работната група не се стигне до споразумение по всички тези въпроси, вероятно ще се наложат дебати в пленарна зала", предположи Спас Панчев. Той обаче бе категоричен, че новият изборен кодекс трябва да придобие силата на закон до края на годината.

Още новини