Начало Новини Актуално ГЕРБ номинира кметове и старейшини

ГЕРБ номинира кметове и старейшини

Актуално

ГЕРБ има ресурса да спечели местните избори в Стара Загора със собствена кандидатура за кмет и общински съветници. Това съобщи на брифинг областният координатор Живко Тодоров, на който участваха всички депутати на управляващата партия от Старозагорски избирателен район.

От 18.00 часа на 17 май в Синдикалния дом започва общо събрание, на което ще присъства цялата общинска структура на ГЕРБ - Стара Загора. На него ще бъдат направени номинации за кмет на областния град, общински съветници и кметове на кметства. По време на събранието всеки един от членовете на общинската структура ще може да номинира кандидати, които ще бъдат гласувани поименно. За разлика от предходни избори, когато местните структури издигаха по три номинации за кмет, сега няма ограничения в броя им. Нямало пречка да бъде издигната и само една кметска кандидатура, ако събранието реши. В края на м.май ще бъдат обобщени и резултатите от анкетното проучване, проведено сред членовете на ГЕРБ, пише вестник Старозагорски новини.
За разлика от Стара Загора, в по-малките общини от областта, където има местни специфики, е възможно да се направят коалиции на принципна основа, уточни Тодоров. Всичко обаче зависело от представителите на местно ниво.

ГЕРБ подкрепя политиката на досегашния кмет на Раднево д-р Юлиян Илчев, който вече е член на партията, стана ясно по време на брифинга. Дали обаче той ще бъде издигнат за кмет, зависело от решение на общото събрание в миньорския град.
В другата голяма община - Казанлък, общото събрание за номинации на кметове и общински съветници е насрочено за 20 май. "Със сигурност настоящият кмет Стефан Дамянов няма да бъде подкрепен от ГЕРБ", заяви народният представител Емил Караниколов.
Вчера депутатите припомниха, че Конституционният съд отхвърли предложението на управляващите за намаляване броя на общинските съветници, така че на предстоящия вот той остава непроменен. Селата с по-малко от 350 жители няма да гласуват за кмет, гласят още последните промени в избирателния кодекс.

Още новини