Начало Новини Актуално ГЕРБ иска касиране на изборите заради опорочаване на деня за размисъл

ГЕРБ иска касиране на изборите заради опорочаване на деня за размисъл

Актуално

ГЕРБ касиране избори опорочен ден размисълДнес или утре ГЕРБ ще пусне жалба до Конституционния съд и ще иска касиране на изборите. Мотивът ни е грубото погазване на закона в деня за размисъл. Надявам се, че Конституционният съд също да се произнесе колкото може по-бързо. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията, съобщиха от пресцентъра.

По думите на бившия премиер най-добре е да се направят нови избори. В конфигурацията, в която са четирите политически партии в момента, не би могло да се състави правителство. Несериозно е да се говори за програмно правителство. Сидеров изглежда е забравил, че него и сина му го биха тези партии, които той смята да подкрепи. Несериозно е да се говори за програмно правителство, защото БСП казват, че ще се строи Белене, ДПС не иска, Атака е за. По важните теми партиите БСП и ДПС и Атака са на различно мнение. Единственото, което виждам, че могат да направят, е да се вземе голям заем, който за година - година и половина да изхарчат. Ако това се направи, Господ няма да може да спаси България, заяви Борисов.

Благодаря на всички наши симпатизанти, на всички българи, на всички, които ни подкрепиха. За първи път в новата ни история политическа партия печели за втори път парламентарните избори, заяви Бойко Борисов. Според него първото място на ГЕРБ е истинската оценка за работата на правителството на ГЕРБ през последните 4 години. Както и да гледам резултатите, 97 е повече от 84 и то - много повече, каза Борисов. В София се срещнах челно с лидера на ПЕС Сергей Станишев и го победих. Когато ГЕРБ побеждава, побеждаваме и ПЕС, подчерта Борисов. Председателят на ПП ГЕРБ представи разпределение на гласувалите за ГЕРБ и Коалиция за България по образование:

висше образование - 36,4% за ГЕРБ, 24,7% за БСП; основно образование 20,6% за ГЕРБ 30,6% за БСП. В по-ниско от основното образование категорично ни побеждават със 17% за нас, 40% за БСП. Борисов представи статистики и по етнически признак, и по признак населено място. Българите в чужбина, в САЩ, в Европа, в Русия, са едно към 4 - 5, в полза на ГЕРБ. Само в Турция са повече за ДПС. В чужбина 23 000 са гласували за ГЕРБ; 4000 за БСП. Тези хора не искат друга партия, освен ГЕРБ, категоричен бе Бойко Борисов. Той съобщи, че до този момент не е разговарял с който и да е политически лидер. Четири години социологическите агенции даваха, че ГЕРБ е първа политическа сила, и тя си остана първа политическа сила. Австрийската фирма даде същите резултати, каквито и нашите социологически агенции, и ЦИК. Не знам как може да загубиш едно състезание и да се обявяваш за победител, като разликата е доста депутати, посочи Борисов.

Председателят на ПП ГЕРБ подчерта, че в деня, в който депутатите положат клетва в парламента, Цветан Цветанов ще си подаде молбата за сваляне на имунитета. Ако Конституционният съд не се е произнесъл да бъдат касирани изборите, ще предложа правителство на малцинството, защото съм длъжен заради този над един милион българи, които са застанали зад нас, каза Борисов. Когато говорят за програмно правителство и има партия победител, беше елементарно да поискат среща, каза Борисов. Че има сценарий да ни унижават - всичко това се знае. По този начин не могат да ни унижат, защото българският избирател ни гласува първото място, каза още Бойко Борисов. Той уточни, че ще предложи правителство на малцинството, защото е длъжен за това на над 1 милион българи - да им предложи кабинет. Както винаги, той ще е експертен. В деня, в който се закълнем в парламента, Цветан Цветанов ще си подаде молбата за сваляне на имунитета, каза още Бойко Борисов.

Още новини