Начало Новини Актуално Георги Узунов: Държавната администрация не е началник на бизнеса

Георги Узунов: Държавната администрация не е началник на бизнеса

Актуално

Георги Узунов: Държавната администрация не е началник на бизнесаПазарът на захар в България продължава да е наситен с криминални схеми за източване на ДДС. Фирми с капитал от 2 лева, с 2 - 3 месечна история и без никакви активи, са особено активни в търговията със захар. Те ощетяват бюджета и много често умишлено заблуждават потребителите относно качеството и произхода на стоката, казва Георги Узунов, собственик на Фарадей ЕООД и един от главните акционери в Захарни заводи АД.

- Инж. Узунов, каква е оценката Ви за бизнес средата в момента по отношение развитието на големия бизнес у нас?

- Това, което е необходимо на всеки бизнес, без значение колко голям, е да има преди всичко ясни правила, еднакви за всички пазарни субекти. Създаването на тези правила и налагането им, е роля на държавата. Държавата трябва да се грижи за бизнеса, като осигурява спазване на тези правила и пазарните принципи чрез борба с корупцията, сивия сектор и нелоялната конкуренция. По-малко корупция означава повече свобода за бизнеса, по-малко лицензионни и регистрационни режими, по-малко зависимост на бизнеса от чиновниците.
Повечето свобода обаче изисква и повече ред и справедливост. За съжаление, държавата все още не осигурява достатъчно ред и справедливост за бизнеса. Високият дял на сивата икономика у нас е конкретен израз на този дефицит. Проблемът е много сериозен и труден за решаване, и поради факта, че заради криворазбрани интереси тази икономика се покровителства от политически партии. При това без да се отчитат тежките последици, които сивата икономика нанася, както върху развитието на бизнеса, така и в социалната сфера. Затова всички мерки, които са насочени срещу сивия сектор, трябва да се подкрепят.
Време е държавната администрация да осъзнае, че тя не е началник на бизнеса. Двете страни са партньори в една обща задача.
Искрица надежда в тази посока е своевременното връщане на ДДС. Сегашното правителство направи правилни крачки. Остава да продължи.

- Какви са новините при Захарни заводи АД? Има ли съществени промени на пазара на захар у нас? Какво е производството на спиртния завод. Как се развива пазарът в тази сфера?

- Миналата година Захарни заводи празнува своята 100-годишнина. В този дълъг период на съществуване компанията е имала както периоди на еуфория и ентусиазъм, така и периоди на трудности. Как живеем сега? По-лесно и по-предвидимо с продуктите, които са експортно ориентирани и много по-трудно, понякога непоносимо, с някои продукти, които реализираме на вътрешния пазар. Какви са причините? За тях вече говорих по-горе, но все пак ще дам един пример. Пазарът на захар в България продължава да е наситен с криминални схеми за източване на ДДС. Фирми с капитал от 2 лева, с 2 - 3 месечна история и без никакви активи, са особено активни в търговията със захар. За съжаление, освен че ощетяват бюджета, те много често подвеждат и умишлено заблуждават потребителите относно качеството и произхода на стоката, която предлагат.

Георги Узунов е роден през 1944 г. в Тополовград. Електроинженер, доктор на техническите науки. Има трудов стаж от 20 години в Марица изток и 22 години в частния бизнес. Собственик е на фирма Фарадей ЕООД. Един от основните акционери в Захарни заводи АД - Горна Оряховица.

- Как навлиза към следващия си век заводът за захарни изделия?

- Ако трябва да бъдем точни, фабриката за захарни изделия е дори малко по-стара. Тя е основана през 1910 г. и е придобита от компанията майка през 1927 г. Горди сме, че 104 години по-късно Захарни заводи е пазарен лидер в категорията Твърди захарни бонбони с повече от 60% пазарен дял. Захарни заводи е най-големият производител на желирани бонбони и на локум в България и е най-старият производител на халви. Стартираме към новото столетие фокусирано и с нови идеи. Идеи за промяна и развитие, и разбира се, за нови пазари. Време е Захарни заводи да заеме своето място и на международните пазари.

- Вашата визия за членството на България в Европейския съюз?

- Мисля, че дори и бавно България все повече синхронизира развитието си с моделите, по които се развиват европейските държави. Така че може би е въпрос на време нещата у нас да се случват така, както в останалите държави. За себе си нямам колебания за благотворното влияние на Европейския съюз върху обществото ни.

- Напоследък все по-често се коментира идеята за криминализиране и въвеждане на наказателна отговорност за работодатели, които не плащат своевременно работните заплати и осигуровки. Какъв е Вашият коментар?

- Това е въпрос, който трябва да притеснява преди всичко некоректните работодатели. За нас навременното изплащане на трудови възнаграждения, дължими данъци и осигуровки не подлежи на обсъждане. Захарни заводи е една от първите компании в България, въвела 8-часовия работен ден и регламентираните трудови взаимоотношения още в началото на миналия век.
Първият колективен трудов договор между работниците и ръководството на компанията е сключен през далечната 1919 г. Днес работещите в компанията членуват в две синдикални организации. Успешно функционира Комисия за социално партньорство. Благодарение на това партньорство и диалог, работниците получат допълнителни социални придобивки.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини