Начало Новини Коментари Георги Клисурски: Завършваме 2023 г. в прекрасно финансово здраве

Георги Клисурски: Завършваме 2023 г. в прекрасно финансово здраве

Коментари

Снощи, в предаването „Още от деня" по БНТ Георги Клисурски каза, че завършваме 2023 г. в прекрасно финансово здраве. „Фискалната ни система е изключително стабилна, финансовата стабилност на страната ни е гарантирана".

"Не надвишихме дефицита от 3%, което е изискване за еврозоната, той е 2,2%. През втората половина на 2023 г. правителството успя да изпълни този доста амбициозен бюджет: 12% увеличение на пенсиите, рекордни инвестиции в здравеопазване и образование. Имаше големи разходи за инфраструктура, например участъка от АМ "Европа" между Драгоман и "Кулата" така, че в действителност да отговаря на името си", добави зам.-министърът.

Проектите за АМ "Хемус" и АМ "Струма" ще се отпушат през 2024 г., прогнозира той със степен на "висока увереност"."Вече два от тунелите на "Хемус" са в ремонт - ще бъдат завършени в средата на годината. По АМ "Струма" имаме напредък в преговорите с ЕК, надяваме се да започнем да строим там тази година", уточни Клисурски.

"Програмата за инвестиции в общински проекти за 2024 г. е най-голямата възможност за развитие на инфраструктурата в общините, откакто е предоставяна откакто българската държава съществува. Предплащаме 1 милиард и 200 милиона от бюджета за 2023 г. Допълнителни средства ще има от бюджета за 2024 г. така, че общият бюджет е доста над милиард и 200 милиона", коментира още той.

Източник: Агенция КРОСС

Още новини