Начало Новини Коментари Георги Кадиев: 3% бюджетен дефицит е популизъм

Георги Кадиев: 3% бюджетен дефицит е популизъм

Коментари

Има подценяване на приходите, надценяване на разходите. Има липси на някои политики, които ще се наложи да бъдат приети. Всичко това ще промени бюджета”. Това заяви бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS след като от служебния кабинет представиха проектобюджета за 2023 г. със заложен 6,4% дефицит.

„Намаляване на бюджетния дефицит до 3% тази година ми изглежда невъзможно и е по-скоро игра на думи”, заяви Кадиев и обясни, че приходите от ДДС могат да се вдигнат, а Брутният вътрешен продукт малко е подценен.

Според него няма грешка в проектобюджета, в който е заложен 6,4% дефицит. „Решението да се изземе 50% от дивидентите държавните дружества е съвсем нормално. Това, че Асен Василев иска да се изземат 100%, както беше последните две години, е по-ненормално. Нормалното е да се оставят част от приходите, за да могат да инвестират”, обясни Кадиев.

По думите на бившия зам.-финансов министър това министерство винаги е било консервативно и е предлагало по-ниски приходи от събираемите. „През 2022 г. НАП и Агенция „Митници” заедно не успяха да съберат около 700 млн. лева ДДС, което може да ги е уплашило и сега са увеличили заложените приходи само с около 6%, а инфлацията за т.г. ще бъде между 8-10% и 1% ръст на икономиката. Това би означавало повече приходи за икономиката”, категоричен е Кадиев.

По информация на КРОСС

Още новини