Начало Новини Актуално Георги и Шмилена Султанови ще пеят заедно в Царицата на чардаша

Георги и Шмилена Султанови ще пеят заедно в Царицата на чардаша

Актуално

Шмилена Султанова в Царицата на чардашаИзвестните оперни артисти Георги и Шмилена Султанови ще пеят за първи път заедно на 17 януари на сцената на Старозагорската опера в нашумялата постановка на оперетата Царицата на Чардаша. Това е първото участие на Георги Султанов в ролята на Едвин, а съпругата му Шмилена Султанова вече показа талант и ярко присъствие на старозагорската сцена като Силва Вареску.

Георги Султанов бе гост-солист на Новогодишния музикален концерт в НДК на 1 януари 2013 г. със симфоничния оркестър на Българското национално радио – диригент Емил Табаков. Само на 37 години, Георги Султанов има вече внушителна кариера. Работи с маестро Табаков няколко пъти, бил е на оперните сцени в много европейски държави, често се изявява на сцената на Софийската опера. В репертоара му присъстват теноровите партии на Дон Отавио в операта Дон Жуан, Тамино от Вълшебната флейта и Педрило в Отвличане от сарая на Волфганг Амадеус Моцарт, Алфред Жермон в операта Травиата, Исмаел в Набуко от Верди, Артуро в Лучия ди Ламермур от Доницети, Ферандо в Така правят всички жени от Моцарт, Евгений Онегин в едноименната опера на Чайковски и др.

Премиерата на най-новата постановка на Държавна опера Стара Загора - оперетата Царицата на чардаша от Имре Калман беше на 8 ноември 2012 г. и оттогава досега се играе при изключителен зрителски интерес, съобщиха от пресцентъра на операта.

Режисьор е Николай Априлов, негова е и адаптацията на либретото на Ищван Бекефи и Дешо Келер, диригент - Здравко Лазаров, художник костюми и декор – Радина Близнакова и Лилия Бабунова, хореограф – Татяна Янева.

Първата постановка на Царицата на чардаша в Стара Загора е била на 6 март 1958 година с диригент Илия Илиев и режисьор Георги Петров. Следващата премиера е след 30 години – на 16 юни 1988 година отново с режисьор Георги Петров и диригент Красимир Къшев. Последната реализация на тази най-популярна оперета е през 2006 година, 16 април. Режисьор е Бойко Илиев, диригент Красимир Къшев, хореограф Алида Бонева, хормайстори Богдана Попова и Младен Станев.

Още новини