Начало Новини Актуално Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун се срещна с главния изпълнителен директор на Enel Фулвио Конти

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун се срещна с главния изпълнителен директор на Enel Фулвио Конти

Актуално
Енел

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун се срещна с главния изпълнителен директор на Enel Фулвио Конти по време на среща на най-високо равнище на Г-20 в Сеул. По време на срещата, която продължи около 45 минути, Конти съобщи на Генералния секретар, че Enel Group и нейната дъщерна компания Endesa ще вземат участие в Global Compact LEAD.

Програмата обединява най-добрите 100 световни компании, работещи в сферата на Корпоративната социална отговорност, избрани с цел разработване на глобален модел на ООН за устойчиви бизнес практики.

В продължение на години Enel и Endesa участват в Global Compact, форум спонсориран от ООН, който обединява правителства, бизнес, международни агенции и организации за гражданско общество с цел преодоляване на проблемите, свързани с глобализацията. Участващите компании се ангажират с подкрепа на десет универсални принципа за човешките права, трудовите права, опазването на околната среда и борбата срещу корупцията.

По време на срещата, Бан Ки-Мун и Конти обсъдиха инициативите на ООН за предотвратяване измененията на климата, с оглед на предстояща среща на тази тема, която ще се състои в Канкун през декември. Конти представи ангажимента на Enel по отношение намаляването на CO2 чрез иновативни технологични инициативи (като пилотни програми за улавяне и съхранение на CO2, производство на енергия от водород, разработване на електрически автомобили и умни мрежи). Той изрази надежда, че всички страни ще се ангажират с намаляване на емисиите CO2 и с приемането на единен подход, който да покрива всички индустриални сектори с цел избягване на небалансирани инициативи, които биха могли да подкопаят конкурентоспособността.  В частност, Конти каза, че се надява, че никой, в т.ч. Европейския съюз, няма да взема едностранни решения по отношение на гъвкавите механизми, като Механизма за чисто развитие, който е под надзора на ООН. През последните години ООН насърчава значителни инвестиции за подобряване на индустриалната ефективност на съоръженията и за намаляване на климатичните промени от газовите емисии в страни като Индия, Китай, Африка и Бразилия.

Генералният секретар Бан заяви, че приветства решението на Enel да подкрепя активно програмите на ООН и дългосрочния ангажимент на компанията за изграждане на устойчив подход за развитие. Също така Бан Ки-Мун покани Конти да вземе участие е предстоящите срещи на ООН, на които представители на водещи световни компании ще обсъдят проекти за устойчивост и корпоративна социална отговорност.

 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун се срещна с главния изпълнителен директор на Enel Фулвио Конти

Още новини