Начало Новини Актуално Гей обществото апелира за толерантност

Гей обществото апелира за толерантност

Актуално

Още в началото на вчерашната пресконференция в Стара Загора Аксения Генчева, представител на организаторите на предстоящия гей-прайд в София, помоли журналистите да не я снимат. Срещу нея и детето й наскоро имало заплахи за живота, обясни тя.

Основната причина била сексуалната й ориентация. Заради предпочитанията си към жени, Генчева загубила бившата си престижна работа, а подобни на нейния случай имало стотици. Сексуалните предпочитания били по рождение и насилствената им промяна можела да доведе и до самоубийства. Според Генчева няма официална информация за числеността на гей-обществото в България, но по косвени данни можело да се съди, че те представляват 9-10% от населението, пише вестник Старозагорски новини.
Хората с различни наклонности били сериозно притеснени от хомофобията, кcенофобията и езика на омразата, които водят до престъпления. Последният известен случай бил убийството на гей в Борисовата градина в София, а задържаните извършители заявили, че са разчиствали парка от обратните. По този повод Генчева помоли медиите да се въздържат от езика на омразата и да съдействат за сериозен дебат в обществото по проблемите на хората с различна сексуална ориентация. От гей-обществото са категорични, че е крайно време престъпленията от омраза да бъдат криминализирани, и настояват Народното събрание да приеме законодателни мерки.
Аз не искам да афиширам лесбийските си наклонности, подчерта Генчева, но също така и не приемам на мен да се гледа по особен начин. Става въпрос и за общото имущество с партньора, с който живеем, и за факта, че моята приятелка например дори не може да заведе детето ми на ваксинация, и за отношенията на работодателите... Това е, за което се борим и което искаме по един цивилизован начин да покажем на третия пореден гей-парад в София, който ще се проведе на 26 юни, каза Генчева. Затова и мотото тази година било "Обичай равенството, прегърни многообразието!"

Още новини