Начало Новини Актуално Газопровод край Ямбол гръмнал заради лоша заварка

Газопровод край Ямбол гръмнал заради лоша заварка

Актуално

Сигурно заварката не е издържала, за да гръмне тръбата, защото налягането е около 55 атмосфери, коментираха хората от село Горска поляна, община Болярово. В понеделник в 15,51 часа там се взриви тръба на транзитния газопровод от Русия към Турция. Няма жертви при инцидента.

„Не може да се краде газ от тази тръба, не е работа на апаши, нещо техническо ще е", категорични са мъжете в селската пивница. Огънят се виждал само от високото в края на селото, но огромен димен облак стигнал до небето. „Веднага се сетихме, че е гръмнал газопроводът, повече от 15 години го има, все някога щеше да стане", умува бай Христо. „Аз си обядвах на двора, изведнъж гръмна много силно и се появи дим до небето, уплаших се и хукнах към телефона", разказва 78-годишната баба Гера. „Говорих с една дружка от Желязково и тя ми каза, че самолет паднал", допълва бабата. „Като зафучаха едни пожарни, едни линейки, ум дати зайде", ама аз не се притесних", кълне се бай Пеньо и спокойно надига шишенцето с ракия. „Линейките дошли, защото жена се обадила в полицията и казала, че е паднал самолет", обясни пък местният полицай. Тръбите на транзитния газопровод са на около 5-6 километра от селото. Първо била само една, но наскоро сложили и втора успоредна. На 3 км пък се намира компресорната станция, където работят около 40 човека. До мястото на взрива се стига по черен път с огромни коловози. То е само на 1,5 км от турската граница.
Отдалеч се виждат няколко камиона и хора, които щъкат край дупката. Багер разравя пръстта около кратера, който е с диаметър 5-6 метра. Около 8 - 10 метра е и дължината на взривената част от тръбата. Наоколо се виждат парчета стомана, останали след взрива. Тръбите, които са вкопани на 2 метра под земята, са диаметър с 1002 мм и 11 мм дебелина. „Ще се изреже до здраво и ще се замени с нова", обяснява човек от обекта. Никой не се наема да каже каква е причината за взрива. Водело се следствие в ямболската полиция. Пристига и камион, който кара новата тръба. „Няма сериозни поражения, изгорели са само около стотина декара треви от селската мера", обяснява Петър Пенчев, кметски наместник в Горска поляна. В селото живеят около стотина души, повечето възрастни хора.

Информация: вестник Труд

Още новини