Начало Новини Актуално Газификацията намалява с десетки тонове дневно вредните вещества във въздуха

Газификацията намалява с десетки тонове дневно вредните вещества във въздуха

Актуално

инфографикаГазификацията на клиентите на „Овергаз Мрежи“ намалява със средно 71 тона на ден вредните вещества във въздуха - фините прахови частици, серните и азотните оксиди, въглеродния оксид и летливите органични съединения. Резултатите са постигнали битовите и стопански потребители на компанията само за 2018-а година, като са заменили неефективните и неекологични енергоизточници, които използват за отопление, подгряване на вода и готвене, с природен газ. За миналата година атмосферните замърсители са били с близо 26 000 тона по-малко.

Тези данни представи Жасмина Русева, експерт „Екология и устойчиво развитие“ в „Овергаз Мрежи“ на дискусия за проблема със замърсяването на въздуха – основна тема в световен мащаб на Световния ден на околната среда. Събитието беше организирано от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, а Овергаз участва с примери за добри практики.

Жасмина Русева обясни, че с основната си дейност да предоставя екологична енергийна алтернатива, компанията е подобрила качеството на въздуха в 51 населени места. Освен че работи усилено за опазване на околната среда, дружеството реализира и други еко проекти. Един от тях е „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца”.

Жасмина РусеваЗа 20 години служителите на Овергаз са залесили над 500 декара гори в рамките на проекта за възстановяване на българската гора.

„Опознай природата и я опазвай” е друга дългосрочна инициатива за екологичното образование, която се реализира с деца от 5-и и 6-и клас. „Дърветата трябва да бъдат живи” е проект, изцяло реализиран от служителите на компанията, които веднъж в месеца носят в офиса непотребна хартия, която Овергаз предава за рециклиране, а събраните средства биват дарявани на избрана кауза. През 2018 са предадени 2 300 кг. хартия и са спасени 40 дървета. Служителите на компанията редовно полагат грижи и за екопътеката "Драгалевци-Бояна".

Още новини