Начало Новини Актуално Гърция обеща мерки за ограничаване на разпространението на доматен миниращ молец

Гърция обеща мерки за ограничаване на разпространението на доматен миниращ молец

Актуално

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обсъди днес в Брюксел с гръцкия си колега г-жа Катерина Бацели, министър на развитие на селските райони и храните, предприемане на спешни мерки за ограничаване на разпространението на доматения миниращ молец, идващ от о. Крит. Г-жа Бацели е информирала министъра, че гръцката страна е сформирала специална работна група за решаване на проблема. Тя е уверила, че очаква решение до края на тази седмица.

Двамата министри са се обединили около тезата, че трябва да се предприемат спешни мерки за ограничаване на разпространението на този вредител, тъй като освен че създава притеснения у населението, застрашава от заразяване и цялата реколта в двете страни. Министър Бацели е уверила, че засега заразата е локализирана само на о. Крит и фитосанитарните служби работят по програма за унищожаване на вредителя, съобщиха от пресцентъра на българското земеделско министерство. Министър Найденов от своя страна е настоял гръцките фитосанитарни служби да не допускат партиди със заразени домати до границата. Още при първото разкриване на заразени партиди миналата седмица министър Найденов изпрати официално писмо до гръцката страна за предприемане на съвместни мерки. Министър Бацели е обещала официален отговор на писмото до края на седмицата. Двамата са се договорили да поддържат постоянна връзка до окончателното решаване на проблема.  Министърът информира гръцкия си колега, че е разпоредил сформирането на работни екипи, които да предприемат необходимите мерки за предотвратяване разпространението на заразата.
Доматеният миниращ молец унищожава не само готовата продукция, но е много опасен за посевите и по-специално за оранжерийното производство. Неговото разпространение на територията на нашата страна ще се отрази изключително негативно на българските производители и може да доведе до сериозни икономически последици.

Данни за проверките на ГКПП за наличие на TUTA APSOLUTA за неделя, 16 май:

През денонощието на 16 май на ГКПП Кулата са проверени 35 превозни единици, превозващи средно между 500 кг. до 10 тона стока. Установената зараза е в 25 партиди. Всички домати са пресоритрани на място. Процентът на установена зараза е между 8 – 10 %. Унищожени са над 3 тона домати. 80 % от стоката е за борса Кърналово и 20 % за София и Пловдив.
На ГКПП Илинден от 10 превозни средства е установена зараза в 4 партиди. Пресортирани са 16 тона домати и са унищожени около 1,50 тона.
На Капитан Андреево събота и неделя са проверени общо 84 тира с домати, които нямат зараза. Вносът им е от Англия и се движат със съответните документи за качество. От общо 52 буса и леки автомобили, които превозват между 50 и 200 кг. е установена зараза в 8 партиди, които са били унищожени.
На ГКПП Капитан Петко войвода, от общо 10 превозни средства е установена зараза в 4 коли. Продукцията е пресортирана, конфискувани и унищожени са близо 150 кг. домати.

Още новини