Начало Новини Актуално Гърция е парализирана от блокади

Гърция е парализирана от блокади

Актуално

Министерството на земеделието и храните разпространи доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция и информация за размера на претърпените загуби от фирми, подали сигнали на горещите телефонни линии към 27 януари.

1. Обстановката в Гърция
Остават блокирани граничните пунктове на Гърция с Албания, Р Македония и Турция. Достъпът до пристанище Игуменица също е блокиран. На повечето от местата се прилага график. Вътрешните магистрали са блокирани на много места. Протестни действия започнаха и служителите от общински фирми за автобусен превоз от Северна Гърция.
В резултат на стачните действия страната е парализирана от блокадите. Големи загуби търпят гръцките превозвачи и туроператори. Засилва се реакцията на обществеността срещу протестиращите. Нарастват критиките срещу правителството и се призовава за твърда реакция и силови мерки за справяне със стачкуващите. Косвена критика срещу досегашната линия на премиера Папандреу изразяват и някои членове на правителството. Предприемането на силови мерки остава все пак малко вероятно.

2. Състояние на граничните пунктове:

Вчера, в 16.00 ч жп линията на ГКПП Кулата бе блокирана.

• ГКПП Кулата
До 09.00 ч пунктът бе затворен за преминаване на товарни автомобили, чакащите автомобили са били 192. От 09.00 ч е бил затворен за всички МПС.
Към 16.00 ч са се пропускали леки автомобили и автобуси, но е останал затворен за преминаване на товарни автомобили. Чакащите товарни автомобили са били 210.

• ГКПП Илинден
На пункта се спазва въведения режим на пропускане – от 09.00 ч до 21.00 ч не работи и от 21.00 ч до 09.00 ч - отворен за всички МПС.
Към 16.00 ч от българска страна са чакали общо 23 МПС.

ГКПП Капитан Петко Войвода е бил затворен от 13.00 ч до 15.00 ч за всички автомобили.

3. Постъпили сигнали на горещата телефонна линия:
• На 27 януари са постъпили общо осем сигнала от фирми, засегнати от протестните действия на гръцките фермери. С тях, общите декларирани загуби нарастват със 125 хил. лева.
• В ГД „КД-ДАИ” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е постъпила декларация от Българския съюз на товарните превозвачи (БСТП) с настояване българската държава да окаже необходимата юридическа помощ на заинтересованите транспортни фирми за започване на колективни съдебни действия срещу виновните браншови сдружения на фермерите в Гърция и ако се налага – срещу самата държава. БСТП е категорично против всякакви ответни мерки на български фирми, които не съответстват на основните принципи на ЕС.

4. Препоръки
• Правителството да заяви готовност за оказване на пълна подкрепа и юридическа помощ на българските фирми, претърпели загуби от блокадата, които желаят да търсят компенсации по съдебен ред. На заинтересованите фирми следва да се обяснява, че досега предприетите от българската държава процедури пред ЕК представляват възможно най-добрата и единствено възможна реакция, която ще облекчи реализирането на съдебните искове на фирмите.

Още новини