Начало Новини Актуално Гаранционният фонд по ПРСР разполага с финансов ресурс от 335 млн. лева

Гаранционният фонд по ПРСР разполага с финансов ресурс от 335 млн. лева

Актуално
Подписване на гаранционен фонд

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин подписаха споразумение за създаване на гаранционен фонд по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Със заем в размер на 335 млн. лева се осигуряват средства за създаването на гаранционния фонд. 265 млн. лв. от тях трябва да бъдат възстановени от Европейската комисия, а останалите средства са българско съфинансиране, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Очаква се гаранционният фонд да обезпечи кредити за 1,3 млрд. лева, което е целият финансов ресурс по ПРСР до края на 2013 г., каза министърът. Кредитите ще се отпускат по мерки -121 Модернизиране на земеделските стопанства, 122 Подобряване на икономическата стойност на горите и 123 Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти. Това са най-привлекателните и ефективни мерки за бенефициентите, посочи министърът и напомни, че България очаква нотификация от Брюксел за прехвърляне на допълнителни средства по 121 мярка.

От своя страна директорът на Българската банка за развитие Асен Ягодин информира, че 80% от кредита ще бъдат покрити по гаранционната схема и само 20% от бенефициента. Това са силно облекчени условия, с цел да се възползват максимално много бенефициенти, каза още той. Малките и средните предприятия са във фокуса на нашата банката, допълни Ягодин. Гаранционната схема на фонда ще е до края на 2015 г.

До 15 януари 2012 г. е срокът за изработването на окончателните параметри на гаранционните схеми. До 15 март ще трябва да се изберат банките партньори и до 15 април да стартират схемите, информира Ягодин.

Още новини