Начало Новини Актуално Гаранционният фонд по JEREMIE започва да работи през септември

Гаранционният фонд по JEREMIE започва да работи през септември

Актуално

Трайчо Трайков

През септември ще започне да работи първият фонд по JEREMIE - Гаранционният. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща в Габрово с Клуба за иновации. Европейският инвестиционен фонд вече е избрал мениджърите и на Фонда за стартиращи компании и за Мезанин фонда. Очаква се тези инструменти да ускорят усвояването на средствата по ОП Конкурентоспособност и от тях да има истински ефект за бизнеса.

„Ние смятаме, че парите могат да бъдат усвоени и да свършат работа не само чрез грантове, но и чрез схеми за финансов инженеринг, с които да постигнем същия резултат. С подобни инструменти смятаме, че ще има възможност за кредитиране на значително по-ниски лихви от пазарните нива, включително за стартиращи и иновативни компании, които трудно намират финансиране", подчерта Трайков, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

По думите му по този начин могат да бъдат усвоени поне 90% от средствата по оперативната програма,  тъй като фондовете ще правят дялово финансиране, гаранционни фондове или друг вид финансиране, въз основа на собствената си експертиза, която е и пазарно мотивирана, а не само административно.  Това е начин и за елиминиране на голяма част от бюрокрацията и скъсяване на сроковете за оценка и реализация на проектите, допълни Трайков.

Иновативните компании могат да ползват ресурс от 220 млн. лева за разработване и внедряване на иновации по различни схеми на ОП „Конкурентоспособност". Един от основните проблеми, изтъкнати от мениджърите на иновативни компании, е липсата на средства за съфинансиране, които допълват  безвъзмездната помощ. Затова по ОП „Конкурентоспособност" бяха разработени съвместни схеми с финансови институции, като едновременно с отпускането на гранта се получава и кредитна част съфинансиране, припомни Трайков. Пилотно този модел се прилага по Програмата за енергийна ефективност, която предоставя 200 млн. евро на предприятията по оперативната програма и 150 млн. евро съфинансиране от ЕБРД чрез 10 банки-партньори. 

Трайков информира компаниите и за решението на МС от тази седмица да отпусне 5 млн. лева за Националния иновационен фонд - за проекти в изпълнение. Макар и със символично значение, тези средства са знак за важността, която правителството отдава на иновациите, подчерта министърът. Националната цел на България е да достигне 1.5% от БВП инвестиции в иновации до 2020 г. Това означава, че вложенията в НИРД трябва ежегодно да нарастват с 15%. За бизнеса се предвиждат различни данъчни стимули, свързани с инвестиции в НИРД. Обсъждат се източници на държавното финансиране, като една от идеите е част от концесионните възнаграждения за подземни богатства да се използват за тази цел, каза още Трайков.

 

Още новини