Начало Новини Актуално Ганко Ганев: Бадминтонът в Стара Загора заслужава европейска зала

Ганко Ганев: Бадминтонът в Стара Загора заслужава европейска зала

Актуално

Школата по бадминтон в Стара Загора, която безспорно е най-добрата в цялата страна, заслужава да има зала на европейско ниво, категоричен е председателят на комисията по спорт в Общинския съвет Ганко Ганев.
Той опроверга твърденията, че зад идеята да се отстъпи залата в Девето основно училище на "перцата" стоят финансови или политически мотиви.

"Не може да се твърди, че ГЕРБ иска да направи промяната. В комисията сме петима - аз и д-р Борислав Бонев от ГЕРБ, Спас Пашов и Светломир Желязков от "Нова сила" и Борис Боричев от БСП. Всички сме единодушни, че залата трябва да се преотстъпи на бадминтона", обясни Ганев.
Школата с президент Христо Михалев отдавна поискала от Общината да й предостави зала, в която да могат да се провеждат турнири по бадминтон. Според членовете й, най-подходящата е тази в Девето основно училище, която, с известни подобрения, може да отговори на нуждите на този спорт.
"Заради липсата на база, която да отговаря на изискванията на тяхната федерация, Стара Загора не може да бъде домакин на първенства. Ако обаче получат необходимата им зала, градът ни може да се превърне в европейски център по бадминтон", убеден е Ганко Ганев.

Той уточни, че школата иска базата на концесия за 10 години, като се ангажира изцяло да поеме издръжката й, да направи ремонт. За целта трябвало да се оформят шест игрища. Нужна била и по-голяма височина. Затова от клуба искали да затворят за месец залата, ако им бъде предоставена, да прокопаят надолу и така да достигнат нужните размери. Клубът имал готов проект и подготвена документация.
Предложението на комисията беше направено още напролет, но заради появилото се и тогава напрежение сред останалите спортни клубове и родители, то не влезе в дневния ред на априлската сесия, припомни шефът на спортната комисия.
"Бадминтонът не иска да унищожи другите спортове. Тези хора просто се нуждаят от нормална база, в която да тренират и да провеждат национални, балкански и европейски първенства. Няма друга зала в града, която да бъде пригодена за техните нужди. Разбира се, и тази не е съвършена, но би могла да стане", категоричен е Ганев. Той е огорчен от липсата на разбиране от представителите на останалите спортове, които, според думите му, отказвали да изслушат аргументите на комисията за промяната.
"Залата в ДЗУ е много по-подходяща за художествена гимнастика. На баскетбола също ще се предоставят добри условия в БСФС. 100 000 лв. е инвестирала Общината за настилка там. Игрището е с всички необходими размери, т. е. получават повече, отколкото им се отнема. Бойните изкуства отиват също в БСФС при джудистите", разясни Ганев.
Според него, старозагорската Община била единствената в страната, която издържала толкова много спортни клубове.
"Разперили сме се като квачка, но никой не го оценява", огорчен е той.
Ако залата на Девето основно се даде на концесия, местната хазна щяла да спести около 60 000 лв. годишно за издръжката й.

Информация: вестник Новината

Още новини