Начало Галерия / Видео Проф. д-р Даниел Вълчев - лекция „Ковид и либералната демокрация - кое от тях си отива?“

Проф. д-р Даниел Вълчев - лекция „Ковид и либералната демокрация - кое от тях си отива?“

Международна научна конференция, озаглавена „Мултидисциплинарен подход за осигуряване нормалното функциониране на здравните и обществени системи при пандемични вълни“, се провежда до 24 юни 2022 г. в селището Старозагорски бани. Домакин е Тракийският университет, а заедно с него организатори са Медицинският колеж към университета, Университет „Св. Паисий Хилендарски“ – Пловдив, Министерството на образованието и науката, Ковид лаборатория за социални изследвания, Асоциацията на младите учени.

„Тази конференция е изключително актуална за времето, в което живеем днес. Чрез докладите се разглеждат различните аспекти на последиците от ковид пандемията. Тези аспекти са не само медицински, но и социално-икономически и политически. Пандемията засегна живота на цялата планета. За Тракийския университет е гордост, че тя се провежда с неговото домакинство. Докладите са близо 50 и преките участници са около 90 и те са от 15 научни института и структури, някои от които са международни. Аз съм сигурен, че отзвук от тези доклади ще има и в Европа, и в целия свят. Пандемията още не е приключила, в България само са отменени мерките“ – каза пред журналисти преди началото на форума ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков.

Конференцията се провежда в хибриден вариант, като докладите се споделят в реално време и онлайн, като форумът има и много дистанционни участници.

Първият доклад с провокативното заглавие „Ковид-19 и либералната демокрация – кое от тях си отива?“, изнесе проф. д-р Даниел Вълчев, декан на юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и министър на образованието и науката в периода 2005 – 2009 г. В презентацията си проф. Вълчев даде атрактивни примери, с които показа как ковид стана удобен за правителствата, къде е пресечната точка между свободата, личния избор и демокрацията (можете да гледате видео запис на доклада на проф. Вълчев).

В конференцията с доклади участват освен организаторите, също и други лектори от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Плевен, Медицинския институт на МВР – София, Университет по хранителни технологии – Пловдив, Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Университет по телекомуникации и пощи – София, Институтите по физикохимия и микробиология при БАН, Университетът в Йоанина, Гърция.