Начало Новини Актуално Галактион благослови градежа на църквата Св. Игнатий Старозагорски

Галактион благослови градежа на църквата Св. Игнатий Старозагорски

Актуално

На 10 юли 2011 г. Старозагорският митрополит Галактион в съслужение със свещеници от Старозагорската епархия благослови мястото, където след три години трябва да се издигне новият храм на името на Свети Игнатий Старозагорски. Той постави на четирите краища на бъдещата сграда по един благословен камък. В бутилка с миро той остави за идните поколения Грамота, в която е записано началото на градежа.

Бутилката беше поставена в гилза за зазиждане в основите, където ще бъде олтарът.
От името на епархийското ръководство и православните християни владиката благодари на общинските съветници за решението им в квартал "Самара 1" да се издигне храм на небесния покровител на града. Желанието е след три години, когато се навършват 200 години от мъченическата смърт на преподобния Игнатий Старозагорски, на 8 октомври да се освети и отслужи първата служба в този Божи дом, пише вестник Старозагорски новини.
Събитието уважиха кметът проф. Светлин Танчев, председателят на Общинския съвет Тенчо Руканов, областният управител Йордан Николов, общински съветници и кандидати за кметове.
Църквата ще бъде разположена на площ от 1250 кв.м. Тя е кръстокуполна базилика с размери 17 на 14 м и височина над 12 м. Проектът е дело на арх.Дилян Каменов.
Грубият строеж ще се изпълнява от старозагорската фирма "Аква Вижън".
Патронът на храма е роден в Стара Загора в края на ХVIII век. След отказ да приеме исляма е обесен за назидание на 8 октомври 1814 година. Негови мощи се пазят в руския манастир "Свети Пантелеймон" в Света гора. Обявен е от Българската православна църква за небесен покровител на Града на липите. По решение на епархийското настоятелство централният престол в новата черква ще бъде на него, а южният - на св. Ириней Лионски.
Средства за изграждането на светия храм ще се набират в банкова сметка при Банка ДСК - Стара Загора, BIC: STSABGSF, банкова сметка IBAN: BG84STSA93000005734285, фонд "Църкви и манастири", за храм "Св. преподобномъченик Игнатий Старозагорски" в гр. Стара Загора.

Още новини