Начало Новини Актуално Гълъбово остана и без временен кмет

Гълъбово остана и без временен кмет

Актуално

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Гълъбово Пламен Бараков е в платен годишен отпуск, съобщиха от пресцентъра на общината. Той оглавява общината от август 2009 г., след като съдът отстрани Николай Тонев заради повдигнати обвинения от Окръжна прокуратура - Пловдив.
Във връзка със създалата се ситуация от общинската администрация разпространиха до медиите прессъобщение. Според председателя на Общинския съвет Янка Петрова, в него е казано всичко:

Публикуваме прессъобщението без редакторска намеса:

"Уведомяваме всички заинтересовани лица, че поради поръчковите действия на Окръжна прокуратура - Пловдив, от 04.04.2011 г. Община Гълъбово е без законно избран кмет или определен временно изпълняващ длъжността кмет на общината, което затруднява административното обслужване, а в някои случай го прави дори невъзможно.
Проверката продължава 3 години, а кмета е отстранен 19 месеца. Обстановката се усложни повече след отказа на Областния управител на Стара Загора да бъде избран заместник на временно изпълняващия длъжността г-н Пламен Бараков, който понастоящем е в платен годишен отпуск.
Длъжни сме да предупредим всички заинтересовани лица, че на практика става невъзможно издаването на всички административни актове на кмета на общината, до възстановяването му в длъжност.
Общинска администрация не носи отговорност за създалия се административен хаос."

"Не е коректно изнесеното в декларацията, че съм отказал да бъде избран заместник на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Гълъбово. Аз върнах решение на Общинския съвет, който беше избрал такъв заместник, тъй като това противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Впоследствие Административният съд потвърди, че е незаконосъобразно Общинският съвет да избира заместник на Бараков. Така че не аз съм причината Гълъбово да остане без кмет", коментира за вестник Старозагорски новини областният управител на Стара Загора Йордан Николов. Той уточни, че в ЗМСМА няма предвидени правни действия за казус като гълъбовския и Министерският съвет вече е внесъл предложение в Народното събрание за законодателни промени. За да бъде решен проблемът възможно най-бързо в интерес на гражданите на община Гълъбово, областният управител се е обърнал за съдействие към МС и в близките дни очаква отговор.

Още новини