Начало Новини Актуално Габровница АД загуби дело срещу еколидер

Габровница АД загуби дело срещу еколидер

Актуално

Окръжен съд - Стара Загора, се произнесе по продължилото повече от две години дело, заведено от "Габровница" АД срещу председателя на гражданското сдружение "За чиста Розова долина" Крум Владев. Турската фирма предявяваше претенции за нанесени неимуществени вреди, свързани с изнесени по медиите данни за екологични замърсявания в големи размери. Собствениците на "Габровница" АД твърдяха, че е уронено доброто им име, и настояваха за обезщетение от 30 000 лева.

Съдът отхвърли изцяло исковете като неоснователни и недоказани. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив. Нямаме информация дали турската фирма ще продължи делата, но е факт, че на последните две заседания в Окръжен съд - Стара Загора, не се явиха нито нейни представители, нито адвокатът й, пише вестник Стара Загора.
Припомняме, че искът беше заведен след директното предаване по Нова телевизия от с. Горно Сахране, което се намира в непосредствена близост до предприятието и след публикации в печатни медии. Крум Владев се позоваваше на протоколи от проверките на РИОСВ - Стара Загора, а местните хора се оплакваха от многократно завишени концентрации на фини прахови частици и наднормени въглеводороди, които влияят на здравето им. Преди няколко дни и новият министър на екологията Нона Караджова индиректно потвърди, че изнесеното от гражданското сдружение "За чиста Розова долина" е стопроцентова истина. На парламентарно питане тя отговори, че през последните години "Габровница" АД е платила екосанкции над 240 000 лева.

Още новини