Начало Новини Актуално Габровница АД не спазвала напълно екологичните предписания

Габровница АД не спазвала напълно екологичните предписания

Актуално

Дадените на дървопреработвателното предприятие Габровница АД в с. Горно Сахране предписания не са спазени напълно, обяви на пресконференция в Стара Загора министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Последната проверка е била направена преди две седмици и тогава е даден последен шанс да започнат да привеждат дейността си в съответствие с режима на работа, определен от екологичното законодателство в България.

Ако желаят да имат бъдеще, ще трябва да преминат към прилагане на нови технологии, каза министър Караджова.
Турската фирма Габровница е включена за пръв път в режим за следене през 2010 г., когато са дадени и първите предписания за работа. Ако не започнат да се спазват условията в тяхната пълнота, до 2015 г. предстои затваряне на предприятието, категорични са еколозите. На пресконференцията присъства и Жеко Енев - еколог в Габровница, който съобщи, че вече са изпълнили първите две точки от програмата за работа.
Министър Нона Караджова изтъкна, че Стара Загора е станала един екологичен град. Отчетено е, че тази година няма замърсяване на въздуха. Решен е дори проблемът с фините прахови частици във въздуха. Друго предимство е, че градът е газифициран, което намалява съдържанието на вредните емисии от горенето на дърва и въглища. Още една положителна придобивка за града е пречиствателната станция за отпадъчни води.
След изграждането на сероочистващата инсталация на Брикел е решен и проблемът със замърсяването със серен диоксид в региона на Гълъбово, каза още министър Караджова.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини