Начало Новини Актуално Габаревци издават втора енциклопедия за родния си край

Габаревци издават втора енциклопедия за родния си край

Актуално

ГабаревоПродължение на книгата "Габарево - ти, златна люлка, тих пристан" пусна преди броени седмици издателство "Захарий Стоянов". Както и първия сборник, излязъл преди 3 години, втората част е своеобразен подарък за идните поколения - да знаят, да помнят и предават историята за духовността и културата на Габарево.

Близо 30 са авторите, които присъстват със свои текстове в него.
В сборника пак е намерил място бившият следовател Благой Емануилов, който от десетилетия нищи тайната за уж оцелелите по чудо и спасили се точно в Габарево син и дъщеря на император Николай Втори Романов - Алексей и Анастасия. Редом с него с разказ за разчитането на закодираните царски символи в рисунка присъства и Спас Мавров. На страниците са писателите и поетите Веселин Стоянов, Кольо Георгиев, Елка Няголова, Любчо Иванов, Румен Денев и други.
Първата част на книгата е своеобразна енциклопедия за миналото и традициите на Габарево. Може да се прочете любопитен разказ за Лефтер войвода, за когото самият Ботев пише и който е загинал на гръцки остров в битката за тяхното освобождение. Има и много любопитни факти, свързани с бита и съдбите на заслужили габаревци като учителката Весела Саръиванова, дарила къщата си за училище. Включени са и спомени, документиращи докарването на вода от планината до селото само за един ден, построяването на черквата, както и имената на загиналите във всички войни габаревци. Страниците във втората част са отредени за стиховете и разказите на поети и писатели.
За разлика от първото томче, което бе раздавано безплатно на всеки един от жителите на Габарево, сега книжката се продава на символичната цена от 5 лв. Събраните суми от продажбата й пък ще бъдат дарени на местното училище и читалище.  
Над книгата са работили отново Веселин Стоянов, д-р Димитър Няголов и уредничката на Джанановата къща, където през 1869 година е основан първият таен революционен комитет с участието на Апостола на Свободата, Тотка Бичева. Съмишлениците са категорични, че ще продължат да търсят изворите на историята и духовността на селището, както и новите постижения на сегашните творци.
От Габарево поемат по своя житейски и професионален път историкът академик Христо Христов, неврологът проф. Ганчо Ганев, физикът проф. Христо Белчев и още десетки други творци, учени, труженици в различни области на обществено-политическия и икономическия живот на България.

Информация: вестник Новината

Още новини