Начало Новини Актуално Френски кмет предлага Казанлък да представлява България в евроклуб

Френски кмет предлага Казанлък да представлява България в евроклуб

Актуално

Предложение за създаване на клуб на побратимените градове в Европа направи в Казанлък сенатор Жан-Пиер Лелю, кмет на френския град Грас, при срещата си с кмета Стефан Дамянов вчера. Френският гост е в Казанлък за Празника на розата. Според него клубът трябва да включва по един град от всяка от 27-те държави членки на ЕС и Казанлък да представлява Република България.

С кмета на Грас бяха обсъдени възможностите за едно още по-добро бъдещо сътрудничество, чиято основа е Хартата за приятелство между Казанлък и Грас, която ще бъде подписана днес на тържествената общинска сесия от 11 часа. На събитието ще присъства и посланикът на Франция Н.Пр. Филип Отие. Според г-н Лелю тази харта ще даде възможност за разгръщане на редица дейности между двата града - младежки обмен и разработване на съвместни проекти за децата и учащите се; подкрепа в работата на "Алианс Франсез"; насърчаване на двустранните бизнес-контакти; разширяване на туристическия паспорт, т.е. включване и на Казанлък към туристическия паспорт, изработен в Грас заедно с четири града от европейски страни, пише вестник Старозагорски новини.
Дамянов прие и двучленната делегация на унгарския град Надканижа, в която влизат общинските съветници Ищван Йерошек и Миклош Бишак. Бяха обсъдени и възможностите за развитие на двустранните връзки между двете общини в контекста на общото европейско бъдеще.

На 4 юни от 17.00 часа Н.Пр. г-н Отие ще открие заедно с кмета на Община Казанлък новата сграда на Културно-образователния център на "Алианс Франсез Казанлък-Сент-Ерблен". Сградата се намира на бул. "23-ти пехотен Шипченски полк" No 99 (срещу Девическия манастир).

От пресцентъра на Община Казанлък съобщиха, че кметът е получил поздравително писмо от президента на Република България Георги Първанов по повод Празника на розата. В писмото президентът заявява, че високо оценява постигнатото през изминалите години след приемането ни в ЕС.

Още новини