Начало Новини Актуално Френска компания изгради ВЕЦ Джерман с 3 мегавата мощност

Френска компания изгради ВЕЦ Джерман с 3 мегавата мощност

Актуално
Стара Загора

Френската енергийна компания EDF Energies Nouvelles (EDF EN) откри ВЕЦ Джерман край Сепарева баня. Третата водно-електрическа централа, което чуждестранното дружество изгради в България, е с инсталирана мощност 3 мегавата и ще произвежда 10 500 мегаватчаса годишно. Инвестирани общо 4.16 млн. евро.

Финансирането на проекта е осигурено изцяло от EDF EN, която е собственик на 51% от централата, останалите 49% са българско участие, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Строителството е извършено от българска фирма, специализирала се за работа при тежки условия. 95% от доставките са български, а за оборудването са били избрани български доставчици. Освен на ВЕЦ Джерман EDF EN е собственик и на Хидроенергийната каскада Искър, включваща ВЕЦ Пасарел и ВЕЦ „Кокаляне, с обща инсталирана мощност 53 MW. През 2011 г. компанията планира да започне изграждането на две фотоволтаични централи у нас на обща стойност около 200 млн. евро. „Надявам се, когато ЕDF  EN реализира и фотоволтаичните си проекти следващата година, те да се придържат към същите добри практики, които виждаме на ВЕЦ Джерман, подчерта министър Трайков.
Това, което виждаме на ВЕЦ Джерман са няколко добри неща на едно място – заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на новата централа до Сапарева баня. - Знаете, че имаме национална цел от 16% от крайното брутно потребление да бъде от ВЕИ до 2020 г. Аз нямам никакво съмнение, че ще постигнем тази цел заради атрактивните условия, които сме създали за инвестиране във ВЕИ. Предизвикателството обаче е да я постигнем по начин, който е най-благоприятен за българската икономика, подчерта Трайков на церемонията. На нея присъстваха още френският посланик в България  Н. Пр. Филип Отие и председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
Тук има всичко, което искам да видя в такава инвестиция – оползотворяване на водния потенциал на България, първокласна енергийна компания, показала дългосрочен инвестиционен интерес у нас, и 95% от инвестицията, които отиват в български предприятия – каза още Трайков. - Това е начинът, по който трябва да се осъществяват подобни проекти, и за тях аз винаги ще дава своята подкрепа. 3 мегавата вече са част от енергийната система на страната.

Още новини