Начало Новини Актуално Фотоволтаична електроцентрала с пикова мощност от 85 хил. вата работи на покрив на сграда в Стара Загора

Фотоволтаична електроцентрала с пикова мощност от 85 хил. вата работи на покрив на сграда в Стара Загора

Актуално

На сградата на фирма Севатех в поставяме специален панел, на който старозагорци ще могат да виждат непрекъснато не само колко зелена енергия произвежда фирмата, но и какво е количеството на вредните газове, които са спестени, казва Георги Тихолов.

- Г-н Тихолов, как се зароди у Вас такъв интерес към възобновяемите енергийни източници?

-  През последните години сериозно се заговори за промените в климата на планетата ни, породени и от използването на конвенционалните горива. Замърсяването на въздуха, повишаването на цените на горивата, както и ВЪВЕЖДАНЕТО НА СИСТЕМА ЗА ТЪРГОВИЯ С ЕМИСИИТЕ ОТ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД в напредналите държави ще доведе до коренна промяна в отношението към енергията от възстановяеми енергийни източници. Това провокира интереса ми към екологично чистата енергетика и възобновяемите източници на енергия. Така се случи, че първото предложение за работа, което получих в Стара Загора бе именно от управителя на Севатех ЕООД, г-н Николай Янков. Севатех тогава беше департамент за нови технологии към групата Виллан. Започнах с голямо желание и хъс. Изработихме СЕРИОЗЕН СТРАТЕГИЧЕСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ и за радост само няколко месеца по-късно Севатех ЕООД под вещото ръководство на г-н Янков бе отделена като самостоятелна единица, бореща се за свое място на пазара. За съжаление, точно в този момент пазарът заприлича на бойно поле, но добре, че имам военна подготовка (смее се събеседникът ни).

- Интересуват ли се общините от соларно осветление за паркове и улици?

- Да. Вече работим с някои общини. Имаме одобрен такъв проект, който ще заработи в най-скоро време. В момента ПОДГОТВЯМЕ СПЕЦИАЛНО РЕДЛОЖЕНИЕ КЪМ ОБЩИНА, която е заявила интерес, а вече има и такива общини, които са готови със стратегия за използване на енергия от възобновяеми източници.

- Тежки ли са правилата на този бизнес?

- От една страна, това е най-лесно прогнозируемият бизнес. Той е обречен да се развива и да успява и дори когато в ситуация като днешната има забавяне във възвращаемостта на инвестициите, резултатът не може да е негативен. България е длъжна да изпълни поетия ангажимент до 2020 г. 16% от енергията в страната да е от възобновяеми източници. Ако не го направи, ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА КУПУВА ТАКАВА ЕНЕРГИЯ ОТ ДРУГАДЕ и тогава наистина ще стане страшно.

- Често енергийните дружества оправдават поскъпването на енергията с това, че са длъжни да изкупуват по-скъпата екоенергия...

- Това не е сериозен аргумент, но наистина се използва обикновено от недобросъвестни политици или хора, представители на енергопреносни дружества. Колега от Габрово (ние наричаме конкурентите си партньори и колеги, защото заедно развиваме един неразвит пазар) инж. Росимир Матеев изчисли, че въвеждането на енергията от възобновяемите енергоизточници ЩЕ СТРУВА НА ХОРАТА 0,3 СТ, НА ГОДИНА и това е така.
Разчитаме на това, че българинът е сенсуалист - иска да види и пипне сам, а увери ли се, че има полза, трудно ще го спреш. Затова, без да се бавим, изградихме своя слънчева централа на покрива на едно от халетата на Виллан. Тя има 85 киловата мощност, а модулите са на една от водещите компания в бранша Санио. Това е една много сериозна инвестиция й се радваме, че срещнахме партньорско отношение от EVN и вече имаме сключен договор за присъединяване към електропреносната мрежа и изкупуване на енергията.
Сега поставяме и специален панел на сградата, на който старозагорци ще могат да виждат непрекъснато не само колко енергия произвеждаме, но и КАКВО КОЛИЧЕСТВО ВРЕДНИ ГАЗОВЕ СМЕ СПЕСТИЛИ НА ХОРАТА В НАШИЯ ГРАД Мисля, че тогава ползата от чистата енергия ще е разбираема за всеки и желанието да се живее именно по този начин, ще е близко на всеки човек.

- Намирате ли финансиране на проектите си в момента?

- Оказа се, че трудно можем да разчитаме на такова от страна на действащите в България банки - у нас консерватизмът на банковите институции все още е твърде голям. Затова излязохме на световните изложения, демонстрирахме постиженията си и съответно НАМЕРИХМЕ РЕАЛНО ПАРТНЬОРСТВО ОТ СТРАНА НА БАНКИ ИЗВЪН СТРАНАТА. При това не става дума само за собствените ни проекти. Ние, заедно с финансовите ни партньори, предлагаме финансиране на добре подготвени и обосновани проекти на стойност над 1 млн. евро.

-  Само от вятърна и сльнчева енергия ли се интересувате? А от водородните технологии?

-Според мен, именно водородните технологии ще са бъдещето на планетата, така че интересът ни към тях е много голям. Непрекъснато се развиваме. Радвам се, че хората ни бяха обучени по немски стандарти и ПРИДОБИХА НЕМСКИ СЕРТИФИКАТИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА, което е крачка напред в развитието и на фирмата.

-  Кои са най-сериозните пречки за развитието на новите технологии за чиста енергия?

- Най-отчайващи са административните темпове за узаконяване на централите и изкупуване на енергията. Просълзих се буквално, като видях как в Германия човек си слага панел на къщата и ОТ ОБЩИНАТА ИДВАТ И СЕРТИФИЦИРАТ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЧИСТА ЕНЕРГИЯ.
Същото правят на място и от съответното енергийно дружество. Подписват се на място документите за изкупуване на зелената електроенергия. У нас подобно нещо не става. Дори за малките системи срокът за узаконяване е поне 7-8 месеца при преминаване през куп книжа, документи и формалности, плащане на сериозни такси. Липсва реален регулатор, а това винаги създава допълнителни проблеми. Към този момент НЕ СЕ РАБОТИ С КОНКРЕТНА БАЗОВА ЦЕНА ЗА ЧИСТАТА ЕНЕРГИЯ, а това възпира инвеститорите. Въпреки всички проблеми, имаме късмета да работим в сфера с бъдеще и за мен това е изключително предизвикателство, което ме държи в тонус и ежедневно провокира интереса ми.
МЕЖДУ 14 И 16 АПРИЛ Е ПОРЕДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ В СОФИЯ за възобновяеми енергоизточници и отсега се подготвяме за него. То винаги преминава при изключителен интерес не само от български, но и от чужди фирми и въпреки няколкото безсънни дни, човек усеща, че прави нещо много полезно и важно, а какво повече да искаш от работата си?
Интервю на вестник Национална бизнес поща

Георги Тихолов
е роден на 11 октомври 1967 г. в Карнобат. Завършва Военно-морско училище. Първото предложение за работа, което получава в Стара Загора, е от Севатех ЕООД, тогава департамент за нови технологии към групата Виллан.

Още новини