Начало Новини Актуално Фотоизложба: Националните паркове на САЩ

Фотоизложба: Националните паркове на САЩ

Актуално

Стара Загора - Фотоизложба: Националните паркове на САЩФотоизложба, представяща националните паркове на САЩ ще бъде разположена в Регионална библиотека Захарий Княжески в Стара Загора. Откриването е на 25 юни и фотосите ще могат да бъдат разгледани до 15 юли 2014 г. Фотографиите представят част от многото забележителни гледки, които събуждат необикновено чувство на удивление и внушават благоговение към природата.

Представена е и дейността на големия американски пътешественик, писател и природозащитник Джон Мюър – един от основоположниците на природозащитното движение в САЩ, често наричан баща на националните паркове в САЩ. Идеите на Мюър обаче продължават да живеят и след смъртта му. Основаният от него през 1892 г. Сиера клуб днес е една от най-големите природозащитни организации в Съединените щати.

Изложбата е подготвена от Посолството на САЩ в България по материали на Службата за националните паркове и на фестивала Зелени дни 2014.

През 1872 г. Конгресът на САЩ създава националния парк Йелоустоун с площ от 2 милиона акра. През годините много природни забележителности и исторически места получават такъв статут и днес системата на националните паркове на САЩ включва 398 парка, разположени на 3,6% от площта на страната. Това са повече от 34 милиона хектара, които ще бъдат запазени непокътнати за бъдещите поколения.

Националните паркове са повече от забележителности, паметници и територии, повече от планини, гори, езера и геологични чудеса. Те представляват част от американската душа. Те са културни икони на наследство и идентичност, запазили девствеността на природата и пионерския дух на Съединените щати. Парковете са отворени за посещения за всички и само през миналата година са посрещнали повече от 277 милиона посетители – както американци, така и много чуждестранни туристи.

Организаторите на фотоизложбата - Посолството на САЩ в България и домакините от Регионална библиотека Захарий Княжески – Стара Загора канят старозагорци и гостите на града да посетят библиотеката и да разгледат снимките до 15 юли 2014 г.

Фотоизложба: Националните паркове на САЩ

 

Още новини