Начало Новини Актуално Фосгенът в с. Остра могила идвал от 4 посоки

Фосгенът в с. Остра могила идвал от 4 посоки

Актуално

"От боеприпасите, които се утилизират тук (б.р. - на полигон "Змейово"), трудно би могло да се образува фосген. Ако има някакви концентрации, трябва да ги търсим на друго място". Това заяви пред старозагорските медии и представители на Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора" управителят на "Лабконсулт" доц.д-р Цветан Йорданов - фирмата, която е доставила и поддържа 4 измервателни станции в Старозагорско.

Днес екип на "Лабконсулт" беше в Стара Загора във връзка с информацията, която огласи "Старозагорски новини", че станциите, дислоцирани в селата край полигон "Змейово", отчитат наличие на фосген в атмосферния въздух.
"Като представител на доставчика на тези уреди - идвам да ви заявя, че не се касае за произход на фосгена от полигона. Съчетаването на данните от станциите с розата на ветровете показва, че тези концентрации, които са под 1 микрограм на куб.м, идват от различни посоки - едните от запад, другите са от югозапад, третите са от югоизток. И само едни - при стойност 0.73 микрограма, идват от юг. Говорим за Ръжена, която е северно от полигона. Всички стойности показват обаче под 1 микрограм усреднени интегрирани средночасови норми. Самият факт, че те пристигат от различни посоки, изключва възможността за единен източник на фосгена. За циановодорода не мога да кажа произхода му", заяви дословно доц.Йорданов.
Той обаче веднага беше коригиран от медиите, че всъщност става дума не за станцията в с.Ръжена, а за тази в с.Остра могила. И също, че замерените средночасови стойности в 3 и 4 часа на 18 февруари не са под 1 микрограм, а 2.8 и 2.9 микрограма на куб.м. А на въпроса на "Старозагорски новини" как е възможно вятърът да е духал от четири посоки едновременно, доцентът обясни, че всъщност става въпрос за посока на вятъра в четири различни дни. Така че за конкретния случай от 18 февруари не стана ясно нито от къде е духал вятърът, нито пък защо уредът е замерил цитираните по-горе стойности.
И тъй като доцентът призна, че се е занимавал с химия само докато е бил войник, не обори и твърдението на проф.Слави Иванов (в интервю, публикувано в "Старозагорски новини" преди два дни), че при температурно въздействие върху боеприпаси, съдържащи хлор, се образува фосген - бойното отровно вещество, забранено за производство и употреба с Конвенция на ООН.
Вчера стана известно, че станцията, собственост на Министерството на отбраната, дислоцирана на полигон "Змейово", също е доставена от "Лабконсулт" през 2007 г.
"Системата, която доставихме на полигона, беше поръчана с оглед да прави контрол в момента на утилизацията на боеприпасите. Това е много важно, тъй като утилизацията - това е взривяване на боеприпасите. Ние сме доставяли тази система за тези цели... Има 5-6 места за утилизация в тези 30 км, които са на територията на полигона. Така че всичко е предвидено и планирано много точно. Остава въпросът доколко станцията там се използва по предназначение, тъй като нито ние, нито РИОСВ имаме възможност за контрол", каза още доц. Йорданов.
Думата "утилизация" безспорно смути медиите и представителите на гражданското обединение. От осем години насам военните от полигона използват само една-единствена думичка - "изпитание" на боеприпаси. На уточняващ въпрос какво означава утилизация, доц.Йорданов отговори: "взривяване на боеприпаси" и уточни, че изпитанията стават чрез утилизация"(!?).
За отчетените под нулата стойности на отделни замърсители в Ръжена и Остра могила доц.Йорданов даде следното обяснение:
"В тези моменти, когато са регистрирани тези стойности в този ден, имаше осветеност под 5%. Причината е мъгла. За тези географски ширини, в които се намира Стара Загора, 4-5 дни в годината мъглата може да бъде толкова гъста, че да не могат да работят уредите." Доцентът обаче не успя да даде отговор мъглата ли е причината станциите край полигона в рамките на две седмици (на 31 януари - неделя, и 13 февруари - събота) да отчитат надпрагови стойности на азотни оксиди. За този случаи от РИОСВ - Стара Загора, твърдяха, че причината пак е в осветеността, създала проблем на уредите. А 13 февруари - събота, със сигурност беше слънчев ден...

Още новини